Općenito

DANAS ODRŽANA ŠEHIDSKA DOVA U SOLUNU

U haremu Solunske džamije i kompleksu šehidskog mezarja i ovog 20-og avgusta okupilo se više stotina vjernika na tradicionalnoj i završnoj- šehidskoj- dovi MIZ Olovo. U okviru prigodnog vjerskog programa proučen je Jasin pred duše olovskih šehida, a potom proučen i mevlud. Predhodno su cvijeće na spomen ploču položili načelnik Đemal Memagić u ime općine Olovo, predsjedavajuća Enida Brkić u ime OV Olovo, te ministar Fahrudin Čolaković u ime ministarstva za boračka pitanja ZDK.


Tokom vjerskog programa koji je predhodio zajedničkom klanjanju podne namaza velikom broju prisutnih obratili su se glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić te prof.dr.hfz. Safvet ef. Halilović u svojstvu izaslanika muftije Sarajevskog. Ističući kako je Božija volja da ovogodišnja šehidska dova u Solunu pada na najljepši dan u godini – dan Arefata on je govorio o veličini žrtve koju su, dajući svoj život u odbarni vjere i domovine, podnijeli naši najbolji sinovi. Hafiz Halilović je okupljene pozvao upravo na jedinstvo kada je vjera i domovina u pitanju. – Na putu očuvanja tih vrijednosti svaki nam je čovjek potreban. I onaj sa bradom i onaj bez brade i pokrivena i nepokrivena žena i dijete svako. Ne smijemo se djeliti zbog emaneta koji na svom putu sa sobom nosi ova generacija- kazao je prof.dr Safvet Halilović.
Osim činjenice da se ove godine šehidska dova u Solunu prvi put održava mimo Dana općine Olovo, koji je odlukom Vijeća sada 03.avgusta, evidentni su rezultati aktuelnog projekta uređanja, kako samog kompleksa mezarja tako i pristupnog puta.

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button