AktuelnoKulturaOlovo

SVEČANIM PROGRAMOM I DODJELOM NAGRADA „OLOVSKI ĐUL“ OBILJEŽENA 20 GODIŠNJICA NAKŠIBENDIJSKE TEKIJE U OLOVU

    U Sali našeg Doma kulture u Olovu, u petak 7.marta, održan je prigodan program kojim je obilježeno 20.godina postojanja i rada Nakšibendijske tekije u Olovu i 25 godina od pogibije šejh Mehmeda ef. Hafizovića po kome tekija nosi ime. Brojna poznata imena i ličnosti upotpunili su intimni ambijent u kome su, uz prigodne govore, poeziju, ilahije i kaside, prvi put, dodjeljene i nagrade „Olovski đul“, koje će se ubuduće dodjeljivati svake godine. Ovogodišnji dobitnici Priznanja su: prof. Mirsada Mešić, prof. dr. Esad Duraković, glumac i dramski pisac Josip Pejaković, te posthumno šejh Junuz ef. Sokolović-posljednji starješina nakšibendijske tekije u Vogošći pored Sarajeva.

Posebno emotivno o tradicijskim vrijednostima Bosne i Hercegovine koje bosanski derviši baštine i čuvaju govorio je Josip Pejaković kroz prizmu svog travničkog djetinjstva i profesionalne karijere.

Prof. dr. Esad Duraković je govorio o o  važnosti sufizma u razumjevanju vjere, i također ulozi bosanskih derviša u očuvanju naše bogate duhovne tradicije.

O tome je, iz olovske perspektive, govorila i profesorica Mirsada Mešić.  

Svim prisutnim riječi dobrodošlice i zahvalnosti za prisustvo manifestaciji  uputio je prvak Nakšibendijske tekije u Olovu šejh Nijaz Džindo kazavši kako će ova manifestacija prerasti u tradiciju i biti povod za nova okupljanja i susretanja.

Uz derviše olovske i pripadajućih tekija u Živinicama, Kraljevićima i Kamenici, derviše drugih tarikata i tekija, svečanosti su prisustvovali i glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, a među zvanicama su bila i brojna druga poznata imena iz javnog i političkog života u našoj zemlji.  

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close