Općenito

Britanska kompanija “Mineco” u Olovu provodi projekat “IMPAKT” koji podrazumjeva istraživanje , inovacije i nove tehnologije u oblasti rudarstva

Dominic Roberts, rudnik u Olovu će zaposliti 150 radnika
Direktor “Geometa” Olovo Ismar Šabović upoznao prisutne o privrednim potencijalima i infrastrukturi Olova
Učesnici radionica prošli kroz rudarsku jamu
Britanska kompanija “Mineco” Ltd u Olovu je organizirala seriju edukativnih radionica u okviru evropskog projekta “IMPAKT“, koji treba da omogući veliki napredak rudarstva. Više od 50 istraživača, naučnika, članova projektnog tima i konsultanata kompanije “Mineco”, razgovaralo je o geologiji, rudarstvu, razvoju tehnologije, te značaju ove grane privrede za ekonomski i društveni razvoj Bosne i Hercegovine i regiona. Projekat “IMPAKT“ dobio je iz Programa EU za istraživanje i inovacije “Horizont 2020“ podsticaj od sedam miliona eura kako bi razvio ciljane, tehnološke inovacije u dizajnu rudarske opreme, kao i u planiranju u oblasti rudarstva manjih nalazišta strateški važnih metala poput olova, cinka i antimona. Članovi projektnog tima vjeruju da će na taj način, ne samo smanjiti potrebu za studijama izvodljivosti, već i poboljšati kvalitet izvađenog materijala, infrastrukturu, korištenje zemljišta, potrošnju resursa i upravljanje otpadom. Prvi test rudnik bio je rudnik “Geomet u Olovo , u vlasništvu “Mineca”. Učesnici radionica obišli su lokacije odnosno nalazišta olovne rude Prgoševo, Zeleni vir i Očkalj ,te se na licu mjesta upoznali o planovima kompanije za ekploataciju i preradu rude. Predstavnici kompanije govorili su i o novim tehnologijama koje se koriste u manjim rudnicima i nalazištima olovne rude.Direktor “Geometa” Ismar Šabavoć, upoznao je učesnike projekta, o resursima sa kojima raspolaže Olovo, klimatskim prilikama, infrastrukturi, privredi te administrativnoj pripadnosti općine Olovo.
Stručnjasti iz pomenutih oblasti imali priliku proći rudarsku jamu te se na licu mjesta upoznati o nalazištima odnosno količini olovne rude.

-Danas smo na jednom mjestu okupili sve aktere koji su bitni za naše poslovanje i projekat otvaranja rudnika olova u Olovu. Pet radnih grupa je obišlo pet lokacija na prostoru Olova, na kojima su upoznati aspekatima rudarstva, a u ovim predavanjima naglasili smo ćemo posebnu pažnju posvetiti utjecaju na lokalnu zajednicu. U zajednici poput Olova, direktno zaposlenje će imati najmanje 150 osoba i dodatnih šest stotina indirektnih mogućnosti za zaposlenje što će biće veoma značajno za lokalnu ekonomiju.- kazao nam je Dominic Roberts, operativni direktor “Mineco” Ltd.
S.M

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button