Općenito

Zeleni karton za „Zeleni Vir“

Udruženje žena za ruralni razvoj „Zeleni Vir“ postoji tek jedanaest mjeseci, a iza njih je niz uspješnih projekata. Organizovale su prodajne izložbe svojih radova, posjetile su nekoliko sajmova zdrave hrane širom BiH i osvojile nekoliko nagrada. Između ostalog, na lukavačkom sajmu turizma – LIST 2011, po ocjeni stručnog žirija, osvojile su prvo mjesto u kategoriji za sveukupni dojam gastro prezentacije.

Žene iz ovog Udruženje pokrenule su i jednu novu manifestaciju, sa nadom da će preći u tradiciju. Naime, 1. novembra održani su prvi Dani ljekobilja i zdrave hrane u Olovu. Ipak, akrivnost na koju su posebno ponosne jeste druženje sa majkama šehida i poginulih boraca sa područja općine Olovo.

– Drago nam je što smo okupile majke koje su žalosne zbog djece izgubljene u ratu, ali nam je isto tako bilo drago što je ovom našem druženju prisustvovao i general Jovan Divjak (izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ op.a.), koji je izrazio želju da obezbjedi stipendije za školovanje dvoje djece iz šehidskih porodica, kaže predsjednica Udruženja žena „Zeleni Vir“, Kemala Hodžić.

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ pomaže djeci čiji su roditelji žrtve rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. godine, te invalidnoj i talentovanoj djeci da uspješno završe školovanje.  Postoji 17 godina i do sada su stipendirali 4.328-ero djece, a sada će se prvi put među njima naći i djeca sa područja općine Olovo. Dio sredstava za stipendiranje osiguravaju kroz štampanje i prodaju zidnih kalendara. Toj akciji priključile su se žene iz Udruženja „Zeleni Vir“, pa je tako osigurana još jedna stipendija za narednu godinu.

A kada je riječ o ovoj kalendarskoj godini, „Zeleni Vir“ je završava podjelom motokopačica koje im je obezbijedila organizacija World Vision. Kopačice će koristiti 10 članica, a jedna od njih je Ramiza Karčić koja kaže da će to uveliko olakšati njihov rad:

-Ovo mnogo znači za nas pošto se mi bavimo poljoprivrednom proizvodnjom, uglavnom plasteničkom. Svakako će nam pomoći da sebi obezbjedimo bolju egzistenciju, ali i da našim članicama izađemo u susret i obradimo njihove njive i plastenike.

Druga korisnica, Ramiza Plećan, dodaje da neće stati na ovome:

-Već smo uzorali 10 dunuma zemlje za sjetvu ljekovitog bilja, a planiramo i nekoliko drugih projekata koji će, na neki način, obogatiti naš budžet.

Osim toga, članice Udruženja žena za ruralni razvoj već rade na pripremanju dokumentacije za izgradnju brvnare koja će im služiti za druženja, ali i za sušenje ljekovitog bilja i pripremanje specijaliteta.

A. Hasanspahić

Foto: S. Milunić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button