Općenito

U Olovu promovisane četiri knjige Vezuva Bašića Baše

U organizaciji Centra za kulturu i informisanje u Olovu je održana promocija četiri knjige autora Vezuva Bašića-Baše. U djelima „Priče iz Avnstrupa“ i „U predvojru smrti“, Bašić je sabrao i objavio priče naših izbjeglica koje je ratni vihor donio u Dansku gdje trenutno boravi i sam autor.Kako je rekao Idriz Hodžić, književnik i jedan od promotora Bašičevih knjiga, to su priče o običnim ljudima i ženama ili cjelim porodicama iz raznih krajeva BiH, koje je ujedinila nevolja izazvana ratnim strahotama u njihovoj domovini.Sa sobom su u azilantske centre u Danskoj, donijeli teško breme ratnih ožiljaka, trauma i patnje.Većina tih priča, općenito, nose pečat ljudskog stradanja. Bašić je bio nepobitni svjedok teških sudbina izbjeglica iz BiH, koji su se našli Avnstrupu.
Te priče oslikavaju one strane života njhovih glavnih likova, koje je teško spoznati, jer su ostajale doboko potisnute u njihovu svijest, kao dio sveopće sramote i stida, njih, koji se ne trebaju stidjeti, ali i kao ružni dio intime, nedokučiv za druge. U knjizi koja nosi naziv U predvorju smrti, Bašić oslikava iznutra dramatične preokrete u životima silovanih i poniženih žena, saživljavajući se s njihovim stanjima,u kojima njihov strah, nemir i patnja, Bašićevim pripovjedačkim umijećem izlaze na vidjelo u punoj njhovoj gorčini, koja, kao mora, te žene pritišće neprekidnom žestinom, cijepa njihovu ličnost i pomučuje njihov razum.Autentičnost samih događaja opisanih u Bašićevom romanu „U predvorju smrti „ima i svoju dokumentarističku crtu, što ovom djelu daje posebnu vrijednost i svrstava ga u neoborive svjedoke zla vremena i opakih ljudi..-kazao je između ostalog Hodžić.
-Prema temi koju obrađuje knjiga“ U predvorju smrti“ je psihološko-historijski roman. Strukturom romana dominiraju likovi-tri žene, koje povezuju slične sudbine. Bitna veze je,također, i stvarni prostor države BiH, na koju je izvršena agresija.Mnogo unutarnjih, pripovjedanih monologa glavnih likova daju ovom romanu dragocjenu dimenziju-svjedočanstvo o posljedicama zločina i doprinos kako se ne bi zaboravili zločini i genocid na Bošnjacima i Bošnjakinjama .-kazao je Velid Bajramović , promotor.
U druge dvije knjige Bašić se posvetio poeziji. Knjiga“ Izbjeglička soba „, Bašičev poetski prvjenac, nastajala je u godinama ljudske oholosti i mržnje jednih prema drugima, u vrijeme pomračenja nekih umova ali i kao svjedočenje ljudske tjeskobe, patnje , čežnje i nostalgije.
Bašić svojim stihovima vješto komparira svjetlosti dana i gorku zbilju koja taj dan i te izbjegličke dane prati, shvatajući i prihvatajući da se tu živi život bez smisla, ali da se ipak stremi nekom cilju.-kazao je u recenziji knjige Idriz Hodžić.
U zbirci pjesama za djecu koja nosi zanimljiv naziv „Ždraka“Vezuv Bašić se vraća u dječiji svijet i svoje djetinjstvo. Sve pjesme imaju svoju poruku i oslikavaju na poseban način dječiji svijet. Bojama, prirodi i stvarima u prirodi u očima djece, Bašić je u ovom zbirci dao posebnu dimenziju.
Nakon teških i tužnih priča, koje je opisao u svoje prve tri knjige, zbirka poezije za djecu ostavlja nadu da još uvjek nije sve tako crno i izgubljeno.
Autor je nakon promocije Gradskoj biblioteci u Olovu poklonio tri kompleta svojih knjiga.
Vezuv Bašić-Bešo rođen je u Kladnju a veći dio svog života proveo je u Banovićima gdje je svojevremeno obavljao različite privredne,društvene i političke funkcije. Trenutno živi Danskoj.
Boraveći u Olovu Bašić je Vatrogasnoj jednici Olovo donirao pet profesionalnih vatrogasnih odijela i obećao nastavak pomoći ovoj Vatrogasnoj jedinici.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button