Općenito

Međunarodni dan mladih, a gdje su mladi?

IMG_2225Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1999. g. usvojila Rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana mladih, te se on obilježava svake godine 12. augusta.

Omladinski lideri mreže UMiDAlumni poručuju
„Na mladima svijet ostaje.“„Mladi predstavljaju našu budućnost.“ Ove ili slične izjave smo mogli čuti bezbroj puta. Nažalost, na ovim se riječima sve završi. I onda opet sve ispočetka.Kada ste mlada osoba koja živi u Bosni i Hercegovini, državi u kojoj je stopa nezaposlenosti mladih preko 60%, a stopa nezainteresiranih, neinformiranih, možda čak i veća, znate kako imate dvije mogućnosti:otići iz BiH, kao 78% mladih koji bi to također željeli, ili ostati, tražiti znanje i kompetencije van formalnog sistema obrazovanja, proširiti svoje vidike i boriti se za promjene.
Često predstavljamo mlade kao okosnicu društva i napretka u svim segmentima. Međutim, ukoliko sagledamo generalno stanje u državi uvidjet ćemo da vrlo malo mladih ima priliku izraziti svoje stavove, provesti nekusvoju inicijativu, doprinijeti promjenama. Političko učešće mladih je oduvijek žustra tema, pogotovo ukoliko sagledamo trenutnu političku situaciju naših prostora. Političari vrlo često odstupaju od stavova koje su predstavljali u izbornim kampanjama i to dovodi do konfuzije u društvu i iskrivljene slike o pravima i obavezama ljudi koje biramo u različita državna tijela, kao i njihove obaveze prema biračima koji su glasali. Sve to doprinosi pasivnosti mladih za učešćem u politici. Mladi su često loše informirani o političkim dešavanjima. Mišljenje da ne mogu doprinijeti promjeni, kako nisu bitni u političkom procesu i kako nemaju nikakav utjecaj su velika kočnica u njihovom angažmanu. Mladima treba pružiti mogućnost da se educiraju o političkim procesima, načinu djelovanja i funkcioniranja, kako bi spoznali važnost aktivnog sudjelovanja u društvu.
IMG_2175Mladost zrači znanjem, energijom, snagom, maštom i kreativnošću koja je u ovom trenutku neophodna trenutnoj političkoj sceni kao pokretačka snaga promjena i utjecaja na određene odluke koje su od velike važnosti ne samo za mlade, nego i za društvo u cjelini. Mladi trebaju da se izbore za svoje mjesto u politici, te jasno i odlučno pokažu stavove iza kojih će stajati svojim znanjem i profesionalnošću.
Omladinska liderica Azra Cucak, te lideri Bogdan Bogdanović i Haris Topalović ističu: „Ukoliko ste jedan od 5% volontera/kinaše zemlje, vjerujemo kako ste svjesni koliko vam se život promijenio otkako volontirate.“ Azra se prisjećakako je čudno bilo ući u Institut za razvoj mladih KULT kao jedna osoba, a zatim prolazeći kroz različite obuke i radionice izaći kao sasvim druga. Svjesna, odlučna, komunikativnija. Haris je rekao kako ga je volontiranje promijenilo na mnogo načina, koje još uvijek otkriva. Svaki put iznenadi sebe, koliko široko razmišlja, kako u svakom trenutku, u svakom problemu pokušava naći neko rješenje. Bogdan pripada skupini od 1% mladih koji misle da mogu uticati na politička zbivanja u našoj državi, i radi na tome. Volontirajućije stekao svijest o tome kako se obrazovanje ne temelji samo na osam godina osnovne i četiri srednje škole, pa fakultet. Ne, mnogo je složenije i mnogo zanimljivije.Mladima poručuju: „Na svakom koraku, svuda oko sebe, pronađite nešto novo, ne tražitematerijalnu korist, već kompetencije i znanje – to je bit volontiranja.“
Traženje posla i osiguravanje egzistencije su među glavnim razlozima zašto mladi napuštaju BiH. Omladinski lideri/cesu prepoznali probleme kada je u pitanju zapošljavanje mladih. Posebno se izdvajaju korupcija, nedostatak radnih mjesta, nesređenost i neusklađenost obrazovnog sistema i potreba tržišta rada, ulaganja u „prazno“, kao i slaba informiranost mladih o prilikama za zapošljavanje. Mladi ne smatraju da su problemi po pitanju zapošljavanja beznadni, te vjeruju kako postoje rješenja i alati za iste. To nam govori da su mladi optimistični i ukazuje na postojanost rješenja navedenogproblema. Mladima je potrebno osigurati stalnu podršku i savjetovanje, posebno mladima iz manjih sredina koje su nedovoljno razvijene.
Obrazovana osoba treba biti svjesna posjedovanja najjačeg oružja, svog znanja i iskustva, kako bi pomogla sebi, drugima i široj društvenoj zajednici, bez odlaska iz Bosne i Hercegovine. Mladi zaslužuju da se u njih nesebično ulaže, jer ulaganje u mlade je najbolja investicija. Naravno, nije moguće uvijek izgraditi budućnost za mlade, ali je moguće izgraditi mlade za budućnost.
Mladi kreirajmo budućnost već danas!
Omladinski lideri/ce su među rijetkim primjerima mladih koji se bore za promjene, bolje obrazovanje, postižu izvanredne rezultate na društvenom planu, aktivni su i predstavljaju glavne motivatore/ice mladih u svojim lokalnim zajednicama. Ovi mladi su pokretačka snaga našeg društva. Mreža omladinskih lidera/icaUMiDAlumni, koja okuplja preko 120 mladih iz BiH i regije, osnovan je 31. maja 2013. g. tokom konferencije Uspješni mladi za uspješnu zemlju, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT. Mladi u BiH suočavaju se sa nizom problema za koje su velikim dijelom odgovorne državne institucije u našoj zemlji. Na svim nivoima vlasti nedostaje programski i strateški pristup podrške poboljšanju položaja mladih u BiH. Međutim, da se mladi bore za bolju budućnost govori nam i preko 400 omladinskih lidera/ica, koji su do sada prošli obuku UMiD – Uči, misli i djeluj!, koju provodi Institut.

Institut za razvoj mladih KULT

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button