Olovo

U okviru projekta „Vino & Sir“ u Olovu održana trodnevna radionica “Vodič kroz mikrobiološke kriterijume za bezbjednost hrane“- Trebinjski vinari, pljevaljski proizvođači sira, predstavnici UŽ ”Zeleni Vir” kao i predstavnici općine Olovo posjetili Italiju

15241289_988999297871245_8967375734038145103_n

15284858_988999434537898_4224202653925332671_n

15241174_988999227871252_6665771239358967985_nU okviru realizacije projekta evropske unije „Vino & Sir“, u kome općina Olovo, preko certificiranog udruženja žena “Zeleni Vir”, učestvuje sa svojim ljekobiljem, Olovo je bilo domaćin trodnevnoj obuci o temi:“Vodič kroz mikrobiološke kriterijume za bezbjednost hrane“.Predavač je bio Dr. Zoran Bogojević koji je pored ostalog govorio o zahtjevima za ocjenjivanje zdravstvene bezbjednosti hrane, EU standardima za bezbjednost hrane ali i o brojnim drugim temama.
-Bilo je govora o normativima mikrobiološke čistoće za predmete, površine i ruke koji dolaze u dodir s hranom.Dio seminara posvetili smo obilasku poljoprivrednih proizvođača ljekovitog bilja i za upoznavanje i konsultacije sa proizvođačima,kaže Dr.Bogojević.
Trodnevna radionica je održana u okviru projekta “Vino i sir„ u okviru kojeg općina Olovo,Grad Trebinje i Opština Pljevlja rezalizuju projekat “Let Europeans enjoy in Wines of East Herzegovina & Pljevlja Cheese – WINE & CHEESE” . Projekat je finansiran od strane Evropske Unije u sklopu realizacije IPA programa prekogranične saradnje BiH i Crne Gore.
Prema riječima Kemale Hodžić predsjednice udruženja “Zeleni vir” ovaj projekat se bavi i razvojem poljoprivrede kroz iskorištenje potencijala tradicionalnih proizvoda.
14702245_954702404634268_4258565721426870629_n

14702415_954702451300930_1388076274385032405_n

14716124_954701981300977_6430919877363685251_n-Naše udruženje kroz svoj rad nastoji da doprinosi razvoju prepoznatljivog ruralnog turističkog proizvoda sa prekograničnim identitetom,u čemu nam je učešće u ovom projektu uveliko pomoglo,kazala je gospođa Hodžić.
Udruženje „Zeleni vir“ intenzivno radi na promociji ruralnog turističkog proizvoda .Zahvaljujući Udruženju „Alterural“ iz Sarajeva ,ovo udruženje je nedavno dobilo mapu resursa i domaćinstava koja su prijavila za aktivno bavljenje ruralnim turizmom.

U okviru pomenutog projekta „Vino, sir i ljekobilje“ ,trebinjski vinari, pljevaljski proizvođači sira, predstavnici UŽ ”Zeleni Vir” kao i predstavnici općine Olovo nedavno su posjetili Italiju.
Ovaj projekat sprovodi se već dvije godine, a završava za mjesec dana. U okviru ovog projekta trebinjski vinari, pljevaljski proizvođači sira, te uzgajivači i prerađivači ljekovitog bilja iz Olova boravili su protekle sedmice u studijskoj posjeti sjeveru Italije.
U okviru ove posjete oni su imali priliku da obiđu brojne vinarije, da razmijene iskustva i saznaju više o tamošnjem ruralnom turizmu, ali i da razgovaraju sa nekim od eminentnih italijanskih stručnjaka iz ovih oblasti.

– Ovo je nešto što dobro dođe i vinarima i vinogradarima, ljekobiljarima ali i proizvođačima sira. Svi smo se upoznali, proširili krug prijatelja, ali i razmijenili mišljenja. Imali smo priliku da ovdje dobijemo neke eminentne stručnjake, da naučimo mnogo više nego što smo ranije znali.
Osim italijanskih vinarija učesnici projekta „Vino, sir i ljekobilje“ posjetili su i italijansku kompaniju „Raušedo“, koja se bavi proizvodnjom sadnica vinove loze. Ova kompanija osnovana je 1930. godine i najveći je svjetski proizvođač ove vrste sadnog materijala. Godišnje proizvede više od 86.000.000 sadnica, od čega 60 odsto ostaje u Italiji, dok se ostatak izvozi u više od 30 zemalja svijeta.
15283937_1019879811457167_7008970921727601900_n

15337475_1019856698126145_9061046884816659308_n

15241782_1019856911459457_3996123522770590065_n15338682_1019857218126093_1237111654973267610_n
Dvogodišnji projekat „Vino, sir i ljekobilje“, koji je podržala EU, završava se za mjesec dana. Cilj projekta bio je brendiranje ovih autohtonih crnogorskih i bosanskohercegovačkih proizvoda na međunarodnom tržištu. Učesnici ističu da su zadovoljni ostvarenim rezultatima.

Kemala Hodžić iz Udruženje žena za ruralni razvoj „Zeleni vir“ iz Olova kaže da im je ovaj projekat donio sertifikat za proizvodnju, uzgoj i primarnu preradu ljekovitog bilja i to ISO standard 9001:2008 i ISO standard 22000:2005 koji se odnose na implementiranje i primjenu sistema upravljanja bezbjednošću hrane u skladu sa zahtjevima standarda. Takođe ističe da im je osim sertifikata organizovana i višednevna edukacija iz plantažiranja, prikupljanja i primarnu preradu ljekobilja kao i ovim projektom im je opremljen vlastititi prostor i dodjeljena sušara za sušenje ljekobilja i voća.

Ocjenjujući dvogodišnji projekat „Vino, sir i ljekobilje“, njegov koordinator Ognjen Skočajić ističe da su do sada ostvareni značajni rezultati.

– Uvedeni su ISO standardi u Udruženje „Zeleni vir“ u Olovu, kao i u Udruženje „Vinos“ iz Trebinja. Utvrdilo se kakvo je stanje na terenu, pa smo napravili neke dalje planove razvoja. Što se tiče opreme pomogli smo Udruženje „Vinos“ i to sa etiketirkama, punilicama i određenim brojem sadnica – kaže Skočajić.
U projektu „Vino, sir i ljekobilje“ učestvovalo je ukupno 18 učesnika u Italiji i to predstavnici vino ”Trebinje”, sir ”Pljevlje” i ljekobilje Olovo , koje je podržala EU sa 250.000 KM, koje su obezbijeđene iz IPA fondova.
Aktivnosti za razvoj ruralnog turizma za područje općine Olovo vodi Udruženje za ruralni razvoj “Zeleni vir” koje ima svoje prostorije u ul.H.K Gradaščević lamela 1 ,više infoormacije moguće je dobiti i na tel.062 339 134 na koji od predsjednice udruženja Kemale Hodžić.
Foto i tekst;A.M
14721611_982114491900366_5185340707707554281_n

14724450_982114671900348_7935412191782372276_n14713510_954702797967562_2524226920531388158_n

14708160_954701897967652_9115064673577162384_n

14718665_954702997967542_4222208741527501256_n

14690986_954702781300897_2508945860894050424_n

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button