KulturaOlovo

U Muzeju Olova otvorena izložba ”Stećci- svjetska baština“

U Muzeju Olova danas je otvorena izložba fotografija”Stećci- svjetska baština“.
Ovu izložbu u saradnji za Centrom za kulturu ,sport i informisanje Olovo organizovalo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.
O nekropolama stećaka na području BiH ,Crne Gore i Hrvatske koje su na UNESCO listi svjetske baštine u svom uvodnom obraćanju prisutnima govorila je Šejma Malanović- Adilović .
-Ovo je prilika za građane Olova da se upoznaju sa nekropolama koje su upisane na listu Svjetske baštine.Naravno da ne znači da ne trebamo dati značaj i drugim nekropolama i stećcima u BiH i okolnim državama koje nisu upisane na UNSC-ovu listu jer moramo potencirati vrijednost stećka kao fenomena i raditi na njegovom očuvanju.
Na području općine Olovo na nekoliko lokacija nalaze se nekropole sa stećcima.
Nekropola Mramor , općina Olovo, proglašena je i za Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i nalazi se na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene svjetskom baštinom UNESCO-a.
Nekropola Musići broji 80 stećaka, od čega 47 sljemenjaka s postoljem, 4 sanduka s postoljem, 4 sanduka, 17 ploča s postoljem i 8 ploča. Najzastupljeniji oblik na nekropoli je sljemenjak s postoljem i svi su klesani u komadu. Ukrašeno je 14 stećaka, uglavnom geometrijskm oblikom (izostaju figuralni prikazi), pri čemu dominira ukras spirale i rozete, a javljaju se još i križ i tordirana vrpca.
U obraćanju prisutnim građanima na otvaranju izložbe Općinski načelnik Đemal Memagić je naglasio važnost očuvanja naše kulturne baštine koju smo naslijedili na ovim prostorima jer imamo odgvornost prema budućim generacijama a time i bogatu turističku ponudu.
Na listi svjetske baštine su 22 nekropole u Bosni i Hercegovini, po 3 u Srbiji i Crnoj Gori, a 2 u Hrvatskoj što je prikazano na panoima sa slikama i kratkim opisom za svaku nekropolu.
Ova 2018. godina je godina kulturne baštine, u kojoj se širom Evrope organizuju brojni događaji posvećeni tom nasljeđu, s ciljem da se podigne svijest o vrijednosti i značaju te baštine kako kod onih koji donose odluke i rade na njenom očuvanju, tako i kod stanovništva.
Izložba će u Muzeju Olova biti otvorena do 27.07.2018.godine.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button