Vijesti iz BiH

19. decembar – Međunarodni dan borbe protiv plastičnih kesa

Foto: Fena/Hazim Aljović

Pobijedimo zagađenje plastikom tako što ćemo plastične kese izbaciti iz upotrebe, jer ekološki prihvatljivim kesama činite dobro za cijeli svijet i generacije koje dolaze – poruka je učenika i profesora Srednje medicinske škole u Sarajevu koji su povodom 19. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih kesa organizirali niz aktivnosti.   

Profesorica Srednje medicinske škole Ilvana Zukanović kazala je za Fenu da je jedna od aktivnosti, između ostalog, predstavljanje rezultata ankete koja je provedena među 600 učenika te škole o informiranosti o plastici, njenoj razgradnji, ali i zakonima koji tretiraju upotrebu plastičnih kesa. 

U proteklih sedam dana održano je niz edukacija za učenike te škole o upotrebi plastičnih kesa s ciljem edukacije djece o opasnostima njihove upotrebe. 

Učenik Srednje medicinske škole Adis Poturović, koji je predstavIo rezultate ankete, kazao je da su učenici svjesni opasnosti od upotrebe plastičnih kesa, ali da ih i dalje koriste, jer nemaju drugog izbora.

Dodao je da veći dio njih ne zna ništa o zakonima koji tretiraju problem plastičnih kesa, ali da upravo iz tog razloga i provode edukaciju u školi, kako bi povećali svijest o posljedicama njihovog korištenja.

Kao najveće posljedice naveo je zagađenje tla, vode i zraka, što u konačnici može dovesti i do narušavanja zdravlja ljudi i životinja.   

Također je istakao da su ispitanici informirani o odredbama Uredbe o naknadama za plastične kese tregerice u FBiH koja je usvojena 2014. godine u kojem se navodi da se kese naplaćuju po 0,05 KM, ali da nisu informirani o tome da se u toj odredbi ne specificira fizički izgled kese, kao i načini postupanja s kesom nakon upotrebe.  

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih kesa organizira se s ciljem edukacije javnosti o štetnosti plastičnih vrećica i njihovoj zamjeni.

Jedna plastična kesa, koja se pravi od nafte, razgrađuje se od 20 do 1.000 godina, a s obzirom da recikliranje nije u potpunosti zaživjelo, velike količine kesa odlažu se nepravilno u okoliš, na kopnu i u moru.

U svijetu se godišnje koristi oko 500 milijardi plastičnih kesa, a za njihovu proizvodnju utroši se 60 miliona barela nafte.

Okeanima danas plovi više od 270.000 tona plastičnog otpada, od kojeg ugibaju ribe, sisavci, kornjače, ptice, a sasvim sigurno je da plastična vrećica utječe i na zdravlje čovjeka.

Učenici Srednje medicinske škole pozvali su građane da im se pridruže u njihovoj borbi te da zauvijek iz upotrebe izbace upotrebu plastičnih kesa i ostalu plastiku.

federalna.ba/Fena/Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button