AktuelnoKulturaObrazovanjeOlovoRadio Olovo

Online preporuke književnih djela Gradske biblioteke Olovo

I ove sedmice Gradska biblioteka Olovo Vam donosi preporuke književnih djela. U kišnim ali i sunčanim ljetnim danima u doba korone jedan od boljih načina da pobjegnete od tmurne svakodnevnice jeste svakako bijeg u čudesni svijet knjige. Kako akcenat stavljamo na domaće brendove i turizam i ove sedmice Vam dajemo preporuke domaćih autora.

Ove sedmice naša preporuka za odrasle je Nura Bazdulj Hubijar i njena nova djela: Ima te i Tamo neko leži, oba ova djela Nura je napisala za svog muža, Saliha Bazdulja. Od dječije književnosti izdvajamo Elmiru Helać – Mekić.

Nura Bazdulj Hubijar rođena je 20. augusta 1951. godine u Foči. Djetinjstvo provodi u Sarajevu gdje završava studij medicine. Nakon završetka studija seli u Travnik, koji je najčešće i opisivan u njenim djelima a u kojem i danas živi. Nura je dobitnica brojnih književnih nagrada a njena djela su prevedena ne nekoliko svjetskih jezika. Osim knjiga za odrasle izdala je nekoliko knjiga i za mlade i djecu. Neka od njenih djela su: Ljubav je sihirbaz babo, Kad je bio Juli, Naše međutim je rat, Amanet, Doba nevinosti i niz drugih.

Prvo djelo koje izdvajamo od ove autorice jeste roman „Ima te“. Ovaj roman Nura posvjećuje svom suprugu Cakiju a počinje ga pisati šest dana nakon njegove smrti. Knjiga prati događaje koji su se dešavali poslije otkrića Salihove bolesti, sa retrospektivom na zajedničke sretne trenutke ovog para. Zajedno sa autoricom i mi prolazimo kroz faze njegove bolesti, njegove borbe koja je ujedno i Nurina. Jer Nura jeste Salih i Salih je Nura.

Davorka Sabljak o ovom romanu kaže: „Roman „Ima te“, ogolio je najranjivije, najsuptilnije emocije u njoj, svjedok je o patnji i gubitku  najdragocjenijeg bića. Ali ujedno i poruka da uspomene koje imamo sa voljenim bićem – niko nikada ne može oduzeti, a da je naša zaostavština na ovom svijetu samo ljubav koju smo dali drugima kao plemenito, skromno i humano biće. Njen izbor je vječna ljubav, koja je jača i od smrti.“

Drugo djelo koje predstavljamo od ove autorice jeste Tamo neko leži. U ovom romanu, 1997. godine, čovjek po imenu Isak Maestro pojavljuje se na recepciji staračkog doma u Travniku u želji da posjeti svog oca, kojeg, kako kaže, nikada nije imao priliku upoznati, jer su ih kobne godine II svjetskog rata bacile na različite strane svijeta. Pred očima dežurnog doktora i medicinskog osoblja događa se prvi susret oca i sina nakon više od pet decenija razdvojenosti, sve dok stari Daniel Maestro ne prekine ovu sentimentalnu atmosferu rečenicom koja će sve prisutne ostavit u zaprepaštenju: čovjek koji mu je došao u posjetu nije i ne može bit njegov sin, zato što je njegov sin jedinac poginuo u Izraelu 1970. godine. Početak romana obećava izrazito napetu i duboko emocionalnu priču o ljudima koje je historija primorala da žrtvuju veze sa bližnjima i izgube sami sebe spašavajući se od smrti. Sa osjećajem gorke nelagode ovaj roman postavlja pitanje o tome šta je ustvari čovjekov identitet? Da li smo to što jesmo po rođenju ili su ipak to okolnosti pod kojima smo živjeli to što nas oblikuje i stvara, te konačno, treba li nam uopšte istina sa kojom nećemo znati živjeti? Jedino nadrealnije od samog zapleta ove priče jeste činjenica da je baziran na stvarnim događajima. Nura o ovom romanu kaže: „Tamo neko leži“ – ovaj roman je inspirisan kratkom pričom moga muža – Saliha Bazdulja. Napisala sam ga i posvetila njemu s golemom ljubavlju u želji da i na ovaj način  njegovo ime nastavi živjeti.“

Pored ova dva djela u našoj biblioteci pronađite i druga djela Nure Bazdulj Hubijar.

Priče su čudo, sa njima rastemo, ne samo u  visinu, sa njima raste i naša duša i zato za ovu sedmicu za najmlađe čitatelje izdvajamo Elmiru Helać-Mekić. Ova dječija spisateljica rođena je u Sarajevu, 1965. godine, gdje je i završila svoje obrazovanje. Nakon završenog pedagoškog fakulteta preko dvadeset godina radi kao prosvjetni radnik. Elmira je ljubav prema djeci i radu u nastavi prenijela i na pisanu riječ, koja je i namijenjena prvenstveno djeci. „Romani se bave aktuelnim temama koje su trenutno interesantne i zabavne za djecu. Pišem o pravim i istinskim životnim vrijednostima na koje smo mi odrasli pomalo zaboravili. Pažnja, poštovanje, uvažavanje, humanost, prijateljstvo itd.“ Kaže Mekić.

Kamen je njeno prvo književno djelo, koje opisuje doživljaje dvojice dječaka Damira i Nedima koji se nižu od proljeća 1992. godine u malom i lijepom selu u istočnoj Bosni. To je priča o prijateljstvu i plemenitosti koja je na stalnom ispitu, a koje mali junaci uspješno polažu. Kroz motiv kamena opisuju prijateljstvo koje bez obzira na godine naših junaka može i odrasle podučiti pravim životnim vrijednostima.

Kaldrma je nastavak o dvojici hrabrih dječaka Damira i Nedima, koji su zbog ratnih dešavanja napustili svoj dom i krenuli u potragu za nestalim roditeljima. Dolaskom u Sarajevo ovi dječaci se suočavaju sa surovosti rata. Ratnu stvarnost su na sreću nadvladali svjetliji momenti: ljubav, prijateljstvo, snalažljivost, izdržljivost i umijeće.

Horozgrad se sastoji iz tri priče: Horozgrad, Okana i Crna ovčica. U Horozgradu su ispričane basne, nalazimo životinje sa osobinama ljudi a radnje se dešavaju u kućama, školama, snovima i problemima. Teško je u malom nesigurnom pjetliću ne prepoznati onog druga iz treće klupe do vrata. Onog što je najmanji od svih u razredu, a rado dijeli užinu čak i sa onima koji nisu uvijek prijateljski raspoloženi prema njemu.

Roman Psi s raskrsnice pokušava da determinira dugogodišnje probleme i sudbine napuštenih pasa, te njihovu neizbrisivu vezu s ljudima s kojima su kroz vijekove dijelili zajedničke sudbine. U romanu se prikazuju naše dvije autothone pasmine pasa: tornjak u liku Done i barak u liku Astora, što njeguje patriotizam i obavezu da se njeguje i čuva sve ono što su nam u amanet ostavili naši preci.

Elmira zagovara bolji i ljepši svijet, svijet koji je pun razumijevanja a djeca će u njenim pričama pronaći sebe, svoje drugare i naučiti šta je zapravo važno u životu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button