AktuelnoCentar za kulturuKulturaObrazovanjeOlovoRadio Olovo

Čitajte ove sedmice -preporuke Gradske biblioteke za djecu i odrasle

Dragi korisnici Gradske biblioteke, peta je sedmica kako Vam na ovaj način dajemo preporuke i ideje za čitanje, a u nadi da ćemo Vam probuditi interesovanje i želju da naučite nešto novo. Ove sedmice kao preporuku ne dajemo djela domaćih autora, ali ipak, donosimo ideju za djelo koje govori o historiji Bosne i Hercegovine. Ovo je ujedno i preporuka za djelo koje je novo u našoj biblioteci.

Bosanski muslimani u drugom svjetskom ratu – čiji je izdavač Vrijeme iz Zenice, je zapravo stručna knjiga, koja je prošle godine bila najprodavanija knjiga u bh- knjižarama. Marko Attila Hoare, rođen je 1972. u Velikoj Britaniji, historičar je koji se ponajviše bavio bivšom Jugoslavijom, ali piše i o trenutnim dešavanjima, naročito u jugoistočnoj Evropi. Hoareovo pisanje o historiji ima naročit fokus na historiju Bosne i Hercegovine. Kako se Bosna naoružala: Rođenje i uspon Bosanske armije, daje pregled historije Bosanske vojske, kao i bosanske unutrašnje politike 1990-tih, on pruža poglede i na sukob između jugoslavenskih partizana i četnika u Bosni tokom Drugog svjetskog rata.

Hoare kaže da je u ovom djelu želio istražiti značaj i problematiku Narodnooslobilačke borbe u drugom svjetskom ratu te objasniti kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodooslobilačkom pokretu i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat: Želio sam da pokažem značaj te borbe, a pogotovo ulogu Bošnjaka-muslimana u tome te kako su odigrali ključnu ulogu u pobjedi partizana. To sam ustvari želio da pokažem u ovoj knjizi i da pokažem da je Bosna i Hercegovina bila vrlo značajna za cijeli taj događaj u Drugom svjetskom ratu., kaže ovaj britanski historičar, naglašavajući da partizani ne bi mogli pobijediti na taj naćin da nisu podržavali Bosnu i Hercegovinu kao državu, kao jedinica, i da tada nisu osigurali učešće bosanskih muslimana.

Emir Suljagić kao prevodilac ovog djela o njemu kaže: riječ je o djelu koje razgoličuje nekoliko stvari – suštinu srpskog nacionalističkog narativa u Drugom svjetsskom ratu u BiH, otkriva jedan dio naše historije koji je relano bio, neću reći zataškivan, ali mogu reći, pomalo skriven, podalje od očiju stručne i šire javnosti. I treće, kao rezultat toga, ova knjiga baca jedno potpuno drugačije svjetlo na ulogu Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu i na jedinstven doprinos koji su Bošnjaci i bošnjačke elite i narod dali Narodnooslobodilačkom pokretu i antifašističkoj borbi. Ovo je jedan uvid u našu historiju, kaže Suljagić, koji nam svima daje razloga i pravo da budemo ponosni na ono što su naši preci radili u Drugom svjetskom ratu u Bosni u Hercegovini.

Svi znamo za kultno djelo Mali princ, napisano za djecu, ali iz njega svi mi učimo šta su to ljubav i prijateljstvo, ove sedmice za one najmlađe ne nudimo osvrt na to djelo, ali dajemo na ono koje je nastalo iz inspiracije proizašle iz njega.

Irma Behlulović, rođena je 1964. godine u Rogatici, osnovnu i srednju školu završava u rodnom mjestu, dok mašinski fakultet upisuje u Sarajevu. Iz oblasti mašinstva dobitnica je mnogih nagrada, a pored toga njene ljubavi su gitara i košarka. Ljubav prema pisanju otkrila je u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je napisala amatersku predstavu „Mali princ“ koja je varijacija na temu knjige Mali princ, ali i ideja za knjigu koja će kasnije nastati a koju mi danas predstavljamo – Vidjela sam Malog Princa.

Irma je prolazeći kroz težak životni period izlaz pronašla u pisanju. Kaže da je još u ranom djetinjstvu postala fan Exuperijeve knjige Mali princ, te da je uvijek željela da odgovori na njegovu molbu koju je izrekao na kraju knjige a koja otprilike glasi: I, molim vas, ako ikada vidite jednu malu zlatnu glavicu javite mi ja ću biti sretan, to je moj mali prijatelj, Mali princ. Ova knjiga je upravo odgovor na tu molbu. Ona je pišući knjigu željela da se svi mali prinčevi prepoznaju ili nekako vrate, a ima ih bezbroj, širom svijeta.

Priče su popraćene jednostavnim ali izražajnim ilustracijama, gdje svaki crtež bez obzira na svoju jednostavnost nosi jaku poruku koja postaje dio priče i koja na neki način treba da dotakne onaj dio srca svakog čitaoca, koji sama riječ nije uspjela.

Knjiga „Vidjela sam Malog Princa“ šalje poruku ljubavi, podsjeća na prilično zaboravljene osjećaje koji bi u ovoj surovoj stvarnosti mogli ispuniti vaše srce nježnočću i toplinom te ukazuje na iskonske vrijednosti, koje smo onako usput, tokom odrastanja i ne htijući, izgubili, te nas ponukati da ih ponovo pronađemo u sebi.

Pripremila Emira Manso

Radio Olovo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button