AktuelnoCentar za kulturuKulturaObrazovanjeOlovo

Čitajte i ove sedmice preporuke Gradske biblioteke Olovo

Dragi korisnici Gradske biblioteke Olovo, i ove sedmice vam dajemo ideje za čitanje, ideje za bijeg u neki drugi svijet, daleko od svakodnevnice. Danas su mnogi mišljenja kako je čitanje knjiga odlika intorventnih, slabih i asocijalnih ljudi, međutim, nauka je snažnim činjenicama potkrijepila tvrdnje da čitanje knjiga donosi mnoge koristi, prije svega kada su u pitanju emocionalni i intelektualni kapaciteti mozga. Neki od njih su: ko redovno čita knjige, svakoga dana nauči nešto novo, čitanjem proširujemo riječnik, vaš um postaje britkiji i bistriji, čitanje poboljšava memoriju, razvija analitičko mišljenje, jača koncentraciju ali i ublažava simptome depresije te opušta i smanjuje razinu stresa.

Čuvarkuća. Sempervivum.

Samo je zasadite. Najbolje je da je zasadi ženska ruka. Primi se, a sočno zeleno lišće se raširi posvuda. Ne traži ništa, samo joj nemojte uskratiti svjetlost. Vodu će sama naći.

Čuvat će vam kuću i vas u kući – od vatre, od groma, od urokljiva oka.

Liječiti vas. Liječiti dušu, vid i sluh. Čuvati ljepotu. Čuvarkuća.

Sempervivum. Na studeni i u ognju. Uvijek živa.

Kao Bosna.

Upravo ovako počinje Tarikovo prvo djelo.

Tarik Đođić rođen je 1966. godine u Prnjavoru, bosanskom gradiću poznatom kao Mala Evropa zbog velikog broja različitih nacionalnih skupina koje su u njemu živjele. Godine 1986. dolazi na studij prava u Sarajevu, gdje i danas živi.

Budući da živimo u dobu elektronskih medija, gdje su društvene mreže jedan od najpopularnijih oblika komuniciranja, izražavanja vlastitih stavova, pričanja priča koje nosimo iz djetinjstva, a gdje smo sigurni da će te priče doći do velikog broja korisnika. Upravo na društevnim mrežama, odnosno Facebook profilu Tarika Đođića, polahko je nastajala Čuvarkuća. Savremena književnost, sklanja se i nalazi utočište na društvenim mrežama, gdje se zahtijevaju novi stilski obrazci. Autor kaže kako je za pisanje knjige trebalo mnogo lične snage i životnog strpljenja, jer su sve priče nastale iz borbe sa vlastitim demonima prošlosti.

Izdavač ovog djela je Buybook, knjiga ima pet izdanja, plus šesto koje je na čirilici, a sastoji se od stotinjak kratkih priča, prvobitno objavljenih na Facebook-u.

Sidran kaže da se mudrost autora ogleda u činjenici da je riječ o piscu koji podjednako dobro umije slušati i probirati od obilja onoga što čuje. „Rijedak miks emocija, nostalgije, djetinjstva, opisa jedne male sredine i života u kojemu se svi mogu prepoznati. Iz maloga u veće, iz većega u univerzalno. Impresivna je, nakon svega što se dogodilo njegovoj obitelji i sredini iz koje je potekao, Tarikova suptilnost u razlikovanju pojedinačnih i kolektivnih odgovornosti za Dobro i Zlo.“ Goran Milić, novinar. Milić još kaže da je Čuvarkuća djelo koje oslikava duševne vrline njenog pisca, ali na neuobičajen način, jer čitajući knjigu, u njoj se uopće ne vidi da je pisac profesionalni menadžer i biznismen.

Saša Radonjić o ovoj knjizi govori kako je Tarik ponudio neočekivano ubjedljiv, estetski uvjerljiv i emotivno produbljen odgovor na pitanje: Kako čuvati kuću? Đođićeva kuća je ponad svega sudbinska, spiritualna, mentalna, intelektualna adresa univerzalnih svojstava(…)

Za djecu ove sedmice izdvojili smo djelo Straža u magli – Fuada Čičkušića.

Fuad Čičkušić, akademski je slikar koji kako kaže, nije pogriješio fakultet, on je cijeli život slikar, ali u jednom trenutku u životu čovjek zapadne u jedan okvir iz kojeg želi izaći: „Ovo je priča prvenstveno o Maglaju koji se nekada zvao straža a onda iz tog Maglaja priča se širi na cijelu Bosnu i Hercegovinu zato što mi nismo izdvojeni, ne živimo sami sa sobom, živimo u ovoj državi u kojoj znamo kako je živjeti u datom momentu(..)“ Izdavač je maglajska biblioteka.

Nina Bunjevac – Salkić na promociji održanoj u Maglaju o ovoj knjizi kaže da je možemo nazvati slikovnicom, bogato je ilustrovana novelom, ali u svakom slučaju to je knjiga koja je namjenjena svim uzrastima, mališanima, ali i onima koji su u nekim poznim godinama.

Straža u magli je knjiga koja osim o ljepotama Maglaju govori i o drugim starim bosanskim gradovima, o legendama, o tome kakva su djetinjstva bila nekada, o prijateljima, dječijoj znatiželji. U ovoj slikovnici spominju se još i Bobovac, Vareš, Kraljeva Sutjeska, a sve je popraćeno ilustracijama tih gradova, pa pored njih nalazimo i ilustracije Mostara, vodopada u Jajcu, Gradačac, Višegrad itd.

Zajedno sa patuljcima i vi prošetajte lijepom Bosnom i Hercegovinom.

Pripremila Emira Manso

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button