AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovoRadio Olovo

Naša preporuka vama”Tajna džema od malina” i “Srebrena česma”!

Dragi korisnici Gradske biblioteke, već je deseta sedmica kako vam na ovaj način dajemo ideje za čitanje nekih dobrih knjiga, nadamo se da smo u vama probudili interesovanje i ideju kako kvalitetno iskoristiti slobodno vrijeme.

Za današnje preporuke izdvojili smo djelo Karima Zaimovića, Tajna džema od malina – a sve sa povodom, jer je upravo u augustu, 13-tog, Karim izgubio bitku za život u 24-toj godini. Geler jedne od posljednjih granata, ispaljenih na Sarajevo, ranio je Karima, te je život dječaka, velikog pisca prekinut, ipak, ne možemo a da ne pomislimo u kakvog bi književnika Karim izrastao. Dragan Bursać je dao odgovor na to:

„Zovem se Karim Zaimović. Imam 49 godina i za mene kažu da sam najbolji BiH pisac. Ja ne mislim tako. Pisanje nije takmičenje. Pisanje je pretvaranje ništavila u smisao. Ili besmisao. Svejedno je.“ Ovo je dio intevjua koji je Karim Zaimović dao nedjeljniku „Dani“ u paralelnom univerzumu 13. avgusta 2020.

Asmir Kujović kaže da je datum njegove smrti Dan žalosti, jer ova knjiga pouzdano svjedoči o velikom talentu, koji je prekinut smrću, nažalost, ostao neostvaren.

Rođen je u Sarajevu, 1971. godine. Od najranijeg djetinjstva pokazivao je neuobičajan interes za strip umjetnost. Sa 14 godina se počeo baviti novinarstvom, doživljavajući ga kao način širenja svojih razmišljanja o stripu i umjetnosti općenito. Uskoro je počeo objavljivati autorske radove u renomiranim stručnim časopisima i sedmičnim i dnevnim novinama. Pored stripa njeguje interes i za književnost, film i muziku pa se vremenom dijapazon njegovih kritika i tekstova širi. Jedan je od osnivača magazina „Dani“. Istovremeno, Karim uspijeva naći vremena i za školovanje, te završava sarajevsku Prvu gimnaziju, zatim se sa Akademije likovnih umjetnosti prebacuje na Filozofski fakultet, odsjek za komparativnu književnost i bibliotekarstvo.

Tajna džema od malina je zbirka priča, ovo djelo zapravo nikada nije bilo zamišljeno u ovoj formi. Karim je priče pisao posebno za emisije Josif i njegova braća koje je pripremao i vodio za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, tokom 1993. i 1994. godine, a koje su emitirane na radiju Zid. Posljednju priču nikada nije završio. Njeno pisanje je prekinuo geler jedne od posljednih granata koje su bačene na Sarajevo. Takva, nedovršena priča je također uvrštena u knjigu, a sve priče su objavljene bez tekstualnih, gramatičkih popravki.

Nenad Veličković o ovoj knjizi kaže: rijetko koja knjiga pisana u ratu na ovakav način ignoriše sve patnje kroz koju su autor i njegovi sugrađani prolazili. Umjesto patriotskih fraza i patetike, pred nama su priče u kojima je Sarajevo, kao nekada kusko, pupak svijeta, mjesto gdje su u čvor zavezane mnoge drevne i tajanstvene veze.

Fondacija Karim Zaimović osnovana je 1996. godine kako bi se očuvalo njegovo ime i djelo, odnosno kako bi se stipendirali studenti sa izraženim talentom iz oblasti umjetnosti, kulture, novinarstva i književnosti.

Za djecu ove sedmice nudimo nešto drugačiji izbor od dosadašnjeg, naime, za ove online preporuke odabrali smo zbirku poezije za djecu profesora Džemaludina Latića.

Džemal Latić rođen je 1957. godine u Pridvorcima, selu između Prozora i Gornjeg Vakufa. Osnovnu školu pohađao je u Borovoj Ravni i u Voljevcu. U šestom razredu objavio je svoje prve pjesme. 1972. upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Tada počinje da objavljuje religiozne i ljubavne pjesme. Poslije medrese završio je Filozofski fakultet– odsjek jugoslavenskih književnost i srpskohrvatskog jezika te prvi stepen na odsjeku za filozofiju i svjetsku književnosti te Islamski teološki fakultet u Sarajevu.

Ima niz objavljenih djela, poezije kao i prevoda sa arapskog, španjolskog, engleskog i turskog jezika.

Srebrena česma je zbirka poezije za djecu, čitajući njih možemo vidjeti koliko je pisac privržen svom rodnom kraju, kojeg u mnogim pjesmama opisuje sa velikom ljubavlju. Također, kroz njegove pjesme možemo vidjeti njegovu religioznost, poštovanje prema vjeri, zbog toga su književni kritičari rekli kako je „Srebrena česma“ najmuslimanskija u cjelokupnom bh. stvaralaštvu ove vrste.

Knjiga je podijeljena u pet dijelova: Iz sobe moje sestre, Niz šume i proplanke, Nježno naše srdašce, Šejtanija i Uspavnka iz mog zavičaja

SREBRENA ČESMA

Pod orahom, na kraj avlije,

Slap iz duga grla lije.

Niko ko ona ne dariva.

Grle je bršljan i kopriva.

Grli je čovjek žednih usta

kad s njive dođe, kada susta.

Prhne i skvasi krila ptiče,

bumbar napuni svoje zembiljče.

Navečer, kada odem da spavam,

česma se sa mnom došaptava.

Kroz prozor slušam kako klopara;

ona se nikad ne odmara.

U noći piju vile i more,

igraju kolo sve do zore –

kad jež se češlja i miju lice

raspjevane golubice.

Česma se puši, od srebra sva je.

Voda otiče, kamen ostaje.

Pripremila; Emira Manso

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button