AktuelnoCentar za kulturuKulturaOpćenito

Online preporuke Gradske biblioteke Olovo – Klinika za plastičnu hirurgiju i Zlatne niti

Iz našeg bogatog fonda i ove sedmice dragi naši korisnici biramo knjige vrijedne čitanja, ne postoji bolji naćin za otići u jedan novi svijet. Svijet knjige, upoznavati nove narode, običaje. Budite od onih rijetkih, bolje reći privilegovanih, onih kojima je knjiga jedan od boljih prijatelja.

Danas vam u našim online preporukama predstvaljamo priče Hadžema Hajdarevića, Klinika za plastičnu hirurgiju a za naše mlađe korisnike Zlatne niti, knjigu dječije poezije sa ilustracijama.

Hadžem Hajdarević, pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač izdanja drugih autora. Rođen je 1956. godine u Kruševu kod Foče. Osnovnu školu je završio na Popovu Mostu, a u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu, te na Filozofskom fakultetu, studij južnoslavenskih jezika i književnosti. U književnost je najprije ušao sa prozom, još u srednjoškolskim danima, kada je objavljivao u Životu, Licima, Preporodu ali i drugim listovima i časopisima. U kasnijim je godinama uglavnom pisao i objavljivao poeziju. Prvu knjigu pjesama objavio je 1981. godine, Seobe obala, a do sada je objavio dvanaest knjiga pjesama, knjiga izabranih stihova, više knjiga proze, knjiga kolumni, eseja, čime se ubraja u najplodnije savremene bh-autore.

Klinika za plastičnu hirurgiju je knjiga čiji je podnaslov Sedamnaset priča o sašaptavanju sa đavolom i psihorubovima. Vedad Spahić u predgovoru za ovu knjigu kaže: rat i postrani egzistencijalni žrvanj utoliko su, u neku ruku, dobrodošli katalizator – ono iz priče u sjajnu metaforu sublimirano razbijeno logorsko ogledalo – koje nas, u ovoj zemlji Bosni, primorava da napokon počnemo živjeti vlastite živote. Koja cijena? Uh! Hajderevićeva knjiga Klinika za plastičnu hirurgiju kao literarni odgovor na ovo preteško pitanje dokazuje da i visokosofisticirana književnost može biti dovoljno pristupačna da bi bila angažirana. Hajdarevićeve priče, kaže dalje Spahić, predstavljaju pokušaj elektičkog saobražavanja modernističke tradicije i postmodernih narativnih procedura. Tipična tema moderne proze – intelektualac i njegov unutarnji svijet – tretira se kroz autoreferencijalna posuvraćenja zahvaljujući kojima sam tekst preuzima ulogu „glavnog junaka“.

Zlatne niti je knjiga dječije poezije i proze sa ilustracijama, izdavač ove lijepe knjige je JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ Bosanska Krupa.

Ideja o ovoj knjizi se razvijala duže vrijeme, a u njoj su sakupljeni radovi učenika u proteklih 20 godina. Atina Mušić je nastavnica bosanskog jezika i književnosti, i kroz literarnu sekciju je i čuvala i prikupljala učeničke radove. Radovi su nastali kao odgovori na mnogobrojne konkurse, u okviru takmičenja ili kao slobodne teme na časovima sekcije. Dok je Ismet Erdić talentom za lijepo crtanje ilustrirao ovu dječiju knjigu.

Knjiga satkana od tankih niti dječijih misli iskazanih kroz stih i prozu. Misli o Bosni, majci, prvim ljubavima, strepnjama, nanama, očevima…

Na kraju knjige mogu se pronaći i biografije učenika čiji su tekstovi i objavljeni, neke biografije nisu potpune samo iz činjenice da je 20 godina dug period, a tačna godina nastanka radova također nije poznata.

Lektor ove knjige, Bakija Razija kaže: ova knjiga će ostati kao uspomena na generacije učenika jedne škole. Čitajući je oni će se sjećati svojih prvih školskih dana, svojih učiteljica i učitelja, nastavnika i nastavnica koji su uvijek bili tu kad zatreba. Oni su ti koji su pomogli, osmislili i obogatili jednu životnu stazu kojom se koračalo osam – devet godina, stazu na kojoj je bilo i trnja i ruža, ali i svijetlih trenutaka.

A vi dragi naši školarci, pišite i čuvajte svoje radove, u jednom trenutku života će vam vratiti sjećanje na lijepi životni period, nevin i dječiji.

Pripremila E.M

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button