AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovo

Dođite u Gradsku biblioteku Olovo po vaše knjige za čitanje

Još jedna srijeda je u znaku naših preporuka, slušajte i čitajte nas, posjetite našu Gradsku biblioteku, kako bi bar na trenutak zaboravili na tmurnu svakodnevnicu koja je „zarobila“ cijeli svijet. Za danas izdvajamo Knjigu o Uni, Faruka Šehića i veliku knjigu bajki na naše male korisnike.

Faruk Šehić rođen je 1970. u Bihaću. Do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini studirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je knjige: Pjesme u nastajanju, Hit depo, Pod pritiskom, Transsarajevo, Apokalipsa iz Recycle bina, Knjiga o Uni i Moje rijeke.

Književni kritičari često ga nazivaju glasom „pregažene generacije“ pisaca rođenih sedamdesetih, koje su ratovi i raspda zajedničke države biografski i tematski obilježili. Za roman Knjiga o Uni dobio je nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, i nagradu Europske Unije. Živi u Sarajevu.

Una ga inspiriše da se zanavijek smiješa s njom, olakšan od ljudskosti i iskustva što uz to ide. Druga Šehićeva opsesija je rat i on u njemu. Ovoj knjizi bi odgovarao i potpuno drugi naslov, ali naslovom je kao pokušatai okovatai brzu rijeku ledom.

Sama autorova nakana je bila napisati tihu knjigu o vodi, biljkama i životinjama… ali se prepustio putovanju, vođen instinktom kao najpouzdanijim kompasom, prema nepoznatoj zemlji.

I nastala je „Knjiga o Uni“ čija „naracija“ meandrira ii krivuda, dubi obale i bježi iz korita, koja sa sobom nosi obilje materijala, a kojemu je zajedničko samo to što ga je poetizirani jezik Faruka Šehića, kakvim samo pisci vladaju, učinio impresivinim i osobnim. Knjiga o Uni je i pokušaj povezivanja i sređivanja egzistencije Mustafe Husara poderane životom, hipnotičko uranjanej u slojeve bića koji se pretapaju kao u snu za koji nikada nećemo biti sigurni da je završio. Ovo je knjiga iz koje se teško izranja i koja se poslije trajno nosi sa sobom.

Selma Raljević o djelu kaže: Šehićeva Knjiga o Uni roman je opuštene i labave strukture koji u novoj iskrenosti, novoj otvorenosti, novoj istinitosti i slobodi lirski progovara o intimnom i univerzalnom ratnom iskustvu običnog čovjeka. Novi pogled na realnost Knjige o Uni, lotmanovski rečeno, izranja iz jezika, a upravo taj poetizovani prostor jezika odupire se uokviravanju jednim književnim rješenjem. Dalje govori kako je ova knjiga parabolična i apokrifna knjiga, ali i autobigrafija bosanskohercegovačkog „pregaženog“ čovjeka. To je iskonski bosanskohercegovački čovjek na novom vječnom raskrčću. Njegovo svjedošenje o svom, a zapravo, o jednom univerzalnom životu čiji je životni sadržaj i smrt, ostvaruje se u jedinstvu stvarnog i nestvranog, privida i stvarnosti, te prošlog, sadašnjeg i budućeg, zatim rata i mira, ali i nemira u miru i mira u nemiru. U prvom nivou romanesknog iskaza njegov identitet je univerzalni,a tek u durogm lični. Ime i prezime naratora i protagoniste Mustafe Husara otkriva se naizgled neupečatljivo tek u sredini romana. Time se postiže i autorefenecijalnost njegovog svjedočenja. Osim toga, Husareva autobiografija jeste i nije fikcionalna autobiografija Faruka Šehića.

Za djecu ove sedmice izdvajamo novo izdanje najljepših bajki.

Bajka je posebna književna vrsta kod koje se čudesno i nadnaravno isprepliće sa zbiljskim na takav način da između prirodnoga i natprirodnoga, stvarnoga i izmišljenoga nema pravih suprotnosti. Prisutna je odsutnost psihološke karakterizacije gdje su likovi uobičajeni, prisutan je polaritet dobra i zla te nesputana moć mašte i želje nad stvarnošću. Prema definiciji bajka je priča uglavnom namijenjena djeci koja se često bavi nepostojećim i izmišljenim radnjama i likovima kao što su vile i vilenjaci, čarobnjaci, patuljci, vještice i sl. U zadnje vrijeme pojavljuje se i nova “generacija” fantastičnih stvorenja poput goblina, trolova, orka i drugih stvorenja koja su plod mašte novog naraštaja kniževnih ali i filmskih umjetnika.

Izvanredna zbirka najljepših bajki svijeta, koje će djeca sa uživanjem čitati, voljeti i rado prepričavati, novo je izdanje Malik book, a uredio je Ajdin Šahinpašić. Oporedo sa tekstom mali čitaoci će nailaziti na čarobne ilustracije svih junaka koji se nalaze u bajkama. Započnite prekrasno putovanje kroz začarani svijet fantazije… Velika knjiga bajki ujednila je najljepše bajke djetinjstva u koje spadaju: Snjeguljica, Crvenkapica, Mačak u čizmama, Mala sirena, Petar Pan, Aladin, Palčica i mnoge druge…

Na linku ispod poslušajte audio zapis;

Pripremila Emira Manso

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button