AktuelnoEkologijaOlovoPrivreda

„DOMAĆIM STAZAMA – OD NJIVE DO TRPEZE“ – EMISIJA BR.2 – PČELARSTVO

U našoj drugoj emisiji, u serijalu posvećenom poljoprivredi, čiji je cilj afirmacija i podrška proizvodnji zdrave domaće hrane, govorimo o pčelarstvu. To je, sa aspekta važnosti uloge pčela u našem eko sistemu i našim životima, zasigurno jedna od najvažnijih oblasti i grana poljoprivrede.

O blagodetima i koristima pčela govorio je i veliki Aristotel, a Albert Einstein je rekao: “Nestanu li pčele s lica Zemlje, čovjeku kao vrsti neće preostati više od četiri godine života” aludirajući na njihovu ulogu najvažnijih oprašivača biljaka – procesu bez koga nema proizvodnje hrane. Svijet se, poslednjih godina posebno, opasno suočava sa izumiranjem pčela i drastičnim smanjivanjem njihovog broja. Neke procjene govore da je u mnogim državama broj pčelinjih zajednica prepolovljen.

Kakva je po tom pitanju situacija u našoj lokalnoj zajednici? Šta kažu podaci našeg Udruženja pčelara „Bor“ Olovo? Hoće li se i koliko protekla teška i nepovoljna pčelarska godina odraziti na očuvanje pčelinjeg fonda? Kako ljude, mlade posebno, motivisati da postanu pčelari i članovi udruženja u okviru koga mogu učiti od starijih i iskusnijih kolega?…Ovo su samo neka od pitanja na koje smo odgovore potražili u razgovoru sa predsjednikom ovog našeg pčelarskog udruženja Nijazom Numanovićem.

O pravilnom uzimljavanju pčelinjih zajednica, borbi protiv varoe na organski način, ugroženom eko sistemu i našoj ulozi u stvarnju takvog ambijenta, potrebnim mjerama za očuvanje pčelinjih zajednica, pčelarskoj praksi u tom kontekstu i drugim važnim temama razgovarali smo sa dr. Veterinarske medicine, dugogodišnjim pčelarom i predavačem na brojnim stručnim pčelarskim konferencijama i forumima Nusretom Sirćom.

Obišli smo i ostale najpoznatije olovske pčelare i na njihovim pčelinjacima razgovarali o njihovim iskustvima. Na jednom od njegova tri pčelinjaka sa Sretom Pantićem, ex-jugoslovenskim rekorderom u proizvodnji meda, povratnikom i najpoznatijim poratnim olovskim pčelarom, razgovarali smo o teškoj i nepovoljnoj pčelarskoj godini, stanju u pčelarstvu, uzimljavanju i drugim aktuelnim temama praktičnog pčelarstva.

I na kraju evo, kao recept, nekoliko preporuka i savjeta vezanih za važnost konzumiranja meda. “Sine moj, jedi med, dobar je za tebe” – davno je rekao svom sinu kralj Salomon ili Sulejman a.s.O ovom Božijem daru govore i svete knjige. U poslednjoj Božijoj objavi – Kur’anu cijela sura (poglavlje) nosi ime En-Nahl (Pčele), a jedan od ajeta (redaka) glasi: „Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima“.  Jedna mala kašika meda sadrži samo 64 kalorije (što je malo), a istovremeno je ta mala žličica visoke energetske vrijednosti. Ne sadrži ni masti i holesterol. Med je i bogat vitaminima A, D, C, E, i K.

Ako svaki dan jedete med, bit ćete zdravi!

Brojni su naučne potvrde ljekovitog i pozitivnog uticaja meda na ljudsko zdravlje i procese u našem organizmu, a za kraj ove epizode mi vam, kao recept Izdavajamo samo sedam odličnih razloga zašto bi med trebali jesti svaki dan:

  1.  Medom preduhrite alergije.

Ljudima alergičnima na polen može pomoći upravo med. Naime, med djeluje poput prirodne injekcije jer sadrži i male količine polena (koje tijelo doživljava kao otrov). Kako bi se tijelo na vrijeme pripremilo na alergije, med bi trebalo početi koristiti već tokom zime  kako bi tijelo imalo dovoljno vremena da izgradi obrambeni mehanizam. Med vam može pomoći da cijelo proljeće normalno dišete i preživite ga bez dosadnog puhanja nosa i crvenih očiju.  

  1. Med kao energetski stimulans

Nizak nivo energije umjesto, kafom, čokoladama i vještačkim zaslađivačima možete nadoknaditi upravo medom. Samo jedna čajna kašikica meda ima 17 grama ugljikohidrata, ali sadrži i neprerađene šećere koji se sporo razgrađuju i cijeli dan nas snadbjevaju tom energijom koja nam tako jako nedostaje. 

  1. Med je odličan saveznik u borbi protiv kašlja i upaljenog grla.

 Gusta tekućina lijepi se za crveno grlo i pomaže mu da se oporavi. Pomaže i kod onih dosadnih zimskih prehlada kojih se teško riješiti 

  1. Sa medom se bolje spava.

Med vam može pomoći da brže zaspite. I to na sasvim prirodan način
Prije nego što se zavučete pod tople prekrivače u svom udobnom krevetu uzmite malo meda

Možete ga rastopiti u mlijekučaju ili običnoj vodiMed povećava nivo inzulina u tijelu, a uz inzulin javlja se hormon melatonin glavni krivac za spavanje.

  1. Med jača imunitet

Med sadrži antibakterijska antioksidativna svojstva, pomaže u čišćenju organizma i dobro djeluje na probavni sistem. Evo jednog od recepata za svaki dan.  U toplu čašu vode dodajte sok od pola limuna i jednu kašiku meda. 
Sve to dobro promiješajte i popijte.Činite to svaki dan ujutro ili navečer vaš organizam će vam biti zahvalan na imunitetu koji ste ojačali.

  1. Med je i preventivni lijek protiv raka.  

Med, kao što smo već i objasnili, jača imunitet. A jak imunitet ključna brana čelijama raka. Ali i oboljele od ove bolesti, med može podići na noge. 

Naime, stanice raka hrane se šećerima i tako se “razmnožavaju”. Med je sladak, ali ne sadrži negativni šećer kojim se hrane čelije raka već na prirodan način vraća energiju u oslabljeno tijelo.

  1. I na kraju Med je poznati ljubavni začin.

Med je prirodni afrodizijak koji potiče libidoPodiže raspoloženje za ljubavne aktivnosti na način da muškarcima pomaže u proizvodnji testosterona, a ženama u proizvodnji estrogena.

Uživajte u najzdravijoj i najukusnijoj hrani na svijetu!

Uživajte i uz program i sadržaje Vama najbližeg radija, a kompletnu rasdijsku emisiju poslušajte na našem podcastu na ovom linku:

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button