AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovo

Vrijeme za online preporuke Gradske biblioteke Olovo

Dragi korisnici Gradske biblioteke Olovo, još jedne naše preporuke su ispred vas, kako bismo uljepšali dane korone. Iz našeg fonda i za danas smo izabrali djela bh-autora; Pustinjak, Bajrama Redžepagića, a za djecu Hvatač zvijezda, Zejćira Hasića.

Bajram Redžepagić je rođen 1939. godine u Crnoj Gori, studirao je na Filozofskom i Medicinskom fakultetu u Skoplju, a diplomirao 1970., na Medicinskom fakultetu. Na Univerzitetu u Sarajevu je odbranio doktorsku disertaciju 1981. godine. U književnosti se javio prvom pričom 1956. godine, a objavio je preko trideset priča u listovima i časopisima. Zbog slobodaraskih ideja, pokušavali su ga na razne načine uplašiti i zaustaviti. Nakon objavljivanja romana „Pustinjak“ opet je bio zatvaran i u dva navrata jepkušan atenantat na njega.

Sanjin Kodrić o romanu „Pustinjak“ kaže: romaneskno-pripovjedačko djelo Bajrama Redžepagića bit će fabulativno-tematski vezano prije svega za povijest, ali tako da ona i kod ovog autora, baš kao i kod kanonskih autora njegova vremena, prestaje biti relevantna isključivo sama po sebi i postaje u konačnici prvenstveno naročita pozornica ili konkretizirani egzistencijalni okvir u kojem se dešava uvijek ista drama čovjekova postojanja. Pustinjak, kao i Pobunjenik, u središte priče stavlja pobunjenog pojedinca Tahir-bega Kadunića, koji i ovdje, na način priče o vječitoj boribi dobra i zla i daljneg ispitivanja mogućnosti i smisla pobune kao takve, ustaje protiv nepravde i vlasti te uopće ustrojstva svijeta na sili i moći.

Sa druge strane, Mile Babić kaže kako je Bajram preko glavnog lika svog romana Pustinjak želio cijelim svojim bićem izalazak iz svijeta straha, mržnje i nasilja. Povijesni okvir u kojem se odvija egzistencijalna drama glavnog junaka je vrijeme od Berlinskog kongresa pa do Prvog balkanskog rata. Redžepagić je dobro proučio navedeno povijesno razdobolje i na temelju istinitih povijesnih događaja ocrtao uvjerljivo historijski kontekst u kojem se zbiva istinska ljudska drama muslimana. (…) Drama se odvija u Tahir-paši Kaduniću, koji ne želi izdati svoju savjest, svoju temeljnu slobodu, i koji istodobno voli svoj zavičaj i ljude svoga zavičaja, bez obzira na njihove vjerske razlike.

Temeljna poruka Pustinjaka – odlikuje vjera u istinu, u nepobedivost istine!

Za djecu ove sedmice, za naše male hvatače zvijezda smo izdvojili slikovnicu Zejćira Hasića, Hvatač zvijezda.

Zehćir Hasić, rođen je u Brčkom 1945. Godine. Studij jezika završio je na Filozofskom fakultetu u Zgarebu, te je profesor bosanskog jezika. Piše poeziju, prozu i dramske tekstove, autor je brojne stručne i metodićke literature i udženika za osnovnu i srednju školu.

Za djecu je do sada objavio: Praviš se važan, Mjesec, san i papirni avioni, Ljubav i ljubav i ljubav, Plave fuze i druge ljubavi, Moja cura Mima.

Hvatač zvijezda je knjiga bajki, obavljena 2019. godine, a pored bajke Dječak koji je hvatao zvijezde nalazimo još sedamanest predivno ilustriranih bajki. Za ilustracije, to predivno šarenilo koje će još više zainteresovati mališane zaslužan je Emir Durmišević.

Zejćir Hasić je višestruko nagrađivani bosanskohercegovački pisac, jedan od onih «tihih stvaralaca», koji se ne lakta i ne gura u prve redove, ali svakom svojom novom knjigom skreće izuzetnu pažnju kulturne javnosti – podjednako i čitalaca i književnih znalaca. Čini to i svojom novom knjigom «Hvatač zvijezda i drugi sanjari», izvanrednom zbirkom savremenih bajki, koje nam otvaraju čudesne svjetove uvijek na granici između realnog i fiktivnog.

Pripremila Emira Manso

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button