AktuelnoKulturaObrazovanjeOlovoOpćenito

Prigodnim referatima u svim školama u Olovu danas obilježen Dan državnosti BiH

Nakon što je prošle sedmice nastava u osnovnim i srednjoj školi izvođena online ,zbog dezinfekcije školskih prostorija nakon lokalnih izbora ,od početka ove sedmice olovski osnovci i srednjoškolci su ponovo u svojim školskim klupama.Zbog poznatih mjera zbog pandemije Covida-19 ove godine u školama su izostali svečani sadržaji obilježavanja jednog od najvažniji datuma naše historije Dana državnosti BiH.Kako je sutra neradni dan danas je u svim školama na području općine Olovo prigodnim referatima i na druge prigodne načine obilježen 25.novembar Dan državnosti BiH.

Učenici prvog i trećeg razreda područne OŠ”Hasan Kikić”Solun u Čuništima danas 24.11.2020.godine

Praznici su prilika da se podsjetimo na događaje iz prošlosti koji su ostali duboko urezani u sjećanja ljudi i upisani u historiju da se ne zaborave. U hiljadugodišnjoj tradiciji bosanskohercegovačke državnosti izuzetan značaj ima 25. novembar 1943. godine koji se obilježava kao Dan državnosti naše domovine.

Tog dana, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a (zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), održanog u Mrkonjić-Gradu, poslje gotovo petsto godina odluku o obnovi njene državnosti donijeli su predstavnici svih naroda koji u njoj žive, Bošnjaci, Srbi, Hrvati i predstavnici nacionalnih manjina.

Ova odluka proizašla je iz hiljadugodišnjeg kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti.

Dokument koji o tome najbolje svjedoči jeste Povelja Kulina Bana iz 1189. godine.

Počevši od tada pa do naših dana traje državopravna, odnosno u različitim vidovima i stanjima neprekinuta političkoteritorijalna, linija postojanja Bosne i Hercegovine .

U srednjem vijeku ona je bila banovina, pa onda kraljevina. U periodu turske vlasti bila je prvo sandžak, a onda pašaluk. Austro-Ugarska ovoj pokrajini daje tretman posebnog političkog tijela-corpus separatum. 1918.godine ulazi u granice Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, a od 1929. u granice Kraljevine  Jugoslavije. Na kraju, ona je ravnopravna federativna jedinica u granicama Federativne Narodne Republike Jugoslavije, odnosno kasnije, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

U Bosni i Hercegovini se, pod istom zastavom Narodnog Oslobodilačkog Fronta, protiv fašizma bore svi patriotski opredjeljeni građani, bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo koju drugu opredjeljenost. U periodu ovih događanja konstituisan je ZAVNOBIH  kao opće političko predstavničko tijelo NOF-a Bosne i Hercegovine.

Bio je to, istovremeno, i najvišiorgan vlasti.

ZAVNOBIH  je usvojio dva dokumenta :

  • Rezoluciju o osnivanju ZAVNOBIH-a
  • Proglas narodima Bosne i Hercegovine

U Rezoluciji je rečeno da ubuduće Bosnu i Hercegovinu i njene narode u zemlji i inostranstvu mogu predstavljati samo ZAVNOBIH i AVNOJ.

Također, rečeno je i to da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već istovremeno i srpska i hrvatska i muslimanska zemlja.

Značaj prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a ogleda se u slijedećem :

  • to je značilo obnovu državnosti BiH poslije gotovo petsto godina ;
  • na njenom području žive pripadnici 3 većinska naroda: Bošnjaci, Srbi i Hrvati kao i pripadnici nacionalnih manjina.

Njen državnopravni kontinuitet samo se nastavio.

To je potvrđeno njenim priznavanjem od strane Međunarodne Zajednice i prijemom u Organizaciju Ujedinjenih Nacija.

Obilježavajući Dan Državnosti BiH mi svi želimo da daljnji nezavisan i suveren državni razvoj naše domovine BiH protiče u znaku svakodnevnih sadržaja napretka, a na osnovama najširih ljudskih prava i građanskih sloboda, društvene i državne zajednice okrenute prema demokratskim i političkim tekovinama progresivnog i prosperitetnog svijeta. S tim težnjama i željama za vašim srećnijim djetinjstvima, mladostima i životima, te uvjerenjima da ćete svojim uspiješnim radom i učenjem na najbolji način doprinositi kontinuiranom ukupnom razvoju svoje domovine.

Čestitamo vam 25. novembar- Dan Državnosti BiH

Mi vas u nastavku podsjećamo kako je to bilo na jednoj od svečanosti predhodnih godina u OŠ “Olovo”;

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button