AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovo

Preporuke Gradske biblioteke – knjige za vaše nove spoznaje!

Dragi slušaoci Radia Olovo i korisnici Gradske biblioteke, i ove sedmice vas pozivamo da zaplovite svijetom knjige, i odete u jedan novi svijet, pun iznenađenja, upoznate nove ljude i druge sudbine.

Igor Štiks bosanskohercegovački i hrvatski pisac, rođen je u Sarajevu 1977. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, 2001. godine, a doktorirao na pariškom Institutu za političke studije 2009. godine. Dobitnik je francuskog priznanja Vitez umjetnosti i književnosti.

Drugi Štiksov roman Elijahova stolica (2006.) je priča o 50-godišnjem piscu koji početkom 1990-ih traga za pravim ocem i identitetom, što ga dovodi u Sarajevo u kojem upravo počinje rat. Knjiga je osvojila nagradu Kiklop, i nagradu Ksaver Šandor Gjalski kao najbolje prozno ostvarenje u Hrvatskoj 2006. Prevedena je na 15-ak jezika. Kaže nam savremena enciklopedija Wikipedija.

Fabula romana, složena, intrigantna i besprijekorno izvedena od početka do kraja, nije ono glavno čime ovaj roman zavodi. Ona je čak i namjerno, vještom i osvještenom pripovjedačkom rukom, predvidiva od prvih stranica romana. Richard Richter pedesetogodišnji je pisac koji se nakon raspada braka odlučuje iz Pariza vratiti u rodni Beč, gdje još živi njegove teta Ingrid s kojom je odrastao, nakon što je majka umrla nedugo nakon poroda, a otac počinio samoubojstvo nakon povratka iz «onog» rata. No, identitet s kojim je živio pola stoljeća, nakon pronalaska jedne plave bilježnice i majčina pisma muškarcu za kojeg se otkriva da je njegov pravi otac, postaje laž i zabluda.

Richtera potraga za onim pravim, ocem i identitetom, istinom o vlastitu postojanju, odvodi u Sarajevo 1992. u kojemu upravo bijesni rat. Potraga za ocem, sarajevskim Židovom Jakobom Šnajderom, koja se odvija i na intertekstualnim poveznicama s Odisejem i Edipom, od početka je predodređena na tragičan kraj i piščevo samoubojstvo, naznačeno već na prvim stranicama, motivom pištolja i posvemašnjeg rasapa koji je prouzročilo suočavanje s istinom. Putovanje vlastitim korijenima, u Sarajevo, glavnog će junaka obogatiti jednim pravim prijateljstvom i jednom pravom ljubavi koja je trajala pet sretnih dana, do konačne spoznaje o incestu, prepoznavanja i trenutka kada se, poput Edipa, rodio i umro istoga dana, o romanu kaže J. Pogačnik

Aleksandar Hemon o Štiksu kaže kako je on jedan od glasova koji najviše obećavaju u evropskoj književnosti.

Danas, kada su u pitanju preporuke za naše mlađe čitaoce više se posvećujemo djevojčicama i dajemo vam „Nevjerovatne priče 20 iznimnih djevojčica koje su promijenile svijet“ od grupe autora.

Osim što je knjiga i tekstovi popraćeni predivnim i šarenim ilustracijama na početku će djevočice pronaći i „uputstvo“ kako se čita ova knjiga: Predstavljamo vam dvadeset djevojčica, dvadeset malih žena koje se u početku nisu smatrale iznimnima, ali su to postale kad su odrasle, a da toga najčešće nisu bile ni svjesne.

Koja je njihova tajna? Naučile su slušati same sebe i pustiti da ih vodi strast koju su krile u srcu. Mnogo su vremena uložile u to da ostvare ciljeve koje su si postavile, čak i onda kad nitko nije vjerovao da će u tome uspjeti.

Knjiga je podijeljena na dijelove po oblastima zanimanja na: umjetnice, sportašice, istraživačice, ikone stila, izumiteljice i znanstvenice, književnice i aktivistice, a koje se djevojčice nalaze u ovim koricama puštamo da vi otkrijete.

Sve uspješne žene koje su okupljene u ovu slikovnicu, su bile djevojčice i sanjale o onome što bi htjele biti, jednom kada odrastu. I uspjele su. Samo iz razloga što nisu odustale na prvoj prepreci, na nečije negodovanje. Uspjele su jer su vjerovale u sebe. Jer su se borile. Zato, drage moje, borite se za svoje snove, neka vam ih niko ne sruši. Jer snovi se ostvaruju.

Pripremila Emira Manso

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button