AktuelnoEkologijaObrazovanjeOlovoZdravlje

Učenici VI 1 razreda OŠ “Hasan Kikić” Solun obilježili 26. januar Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

Širom svijeta 26. januara obilježava se Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine, koji je ustanovljen još 1972. godine kada je u Stokholmu održana prva Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini. Na konferenciji je usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, globalnim i lokalnim, kako bi se svim građanima pružile informacije neophodne za njihovo aktivno učešće u očuvanju životne sredine.

Naša emisija Eko Logika koju smo realizovali upravo na ovaj datum konkretan je doprinos ovom Svjetskom danu obrazovanja o zaštiti životne sredine.

Naša želja da nam se u toj misiji pridruže i učenici osnovnih škola se ostvarila.

Učenici VI 1 razreda OŠ Hasan Kikić Solun ovaj dan su obilježili  aktivnim školskim časom na kojem su razgovarali o tome kako oni mogu doprinjeti zaštiti okoliša ali i kako nekoga drugog upoznati na koji način mogu zaštiti okoliš. Rezult ovog edukativnog časa je bio pisanje kreativnih poruka u kojima napominju ljude o načinu čuvanja okoline.

Ovim smo dobili i prve Čuvare okoliša iz osnovne škole Hasan Kikić Solun,a to je VI 1 razred.Čestitamo na ovom imenovanju i želimo nam još ovakvih aktivnosti i ujedno pozivamo i ostale učenike naših škola da nam se pridruže i pokažu konkretnim primjerima očuvanja životne sredine.

A sada se podsjetimo na značaj ovog datuma malo šire.

Prva Konferencija UN o životnoj sredini pokrenula je društvo na globalnom nivou da djeluje u pravcu mijenjanja svijesti o stanju u životnoj sredini, o načinu korišćenja resursa, zagađivanju i njegovim posljedicama i potrebi da se spriječi dalje degradiranje životne sredine. Na ovoj konferenciji je usvojena deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o zaštiti životne sredine.

Šta podrazumijeva obrazovanje o zaštiti životne sredine?

Ono podrazumijeva poznavanje prirodnih i društvenih nauka potrebnih za razumijevanje i rješavanje ekoloških izazova, ali i formiranje novog sistema vrijednosti čovjeka u odnosu na prirodu i okruženje, zasnovanog na redefinisanim moralnim principima. Glavni cilj ekološkog obrazovanja je naučiti ljude da u interesu svog opstanka moraju poštovati zakone i zahtjeve prirode, a ona će im bogato uzvratiti.

Obrazovanje o zaštiti životne sredine propagira svijest, znanje, vrijednosti, stavove i vještine u svakom pojedincu. Uči ga da poštuje okolinu kroz saradnju u rješavanju ekoloških problema na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, da razmišlja o predstavljanju i rješavanju ekoloških problema sa kojima se susreće u svom okruženju, ali i da bude svjestan problema koji se javljaju u udaljenim mjestima i da razumije da su to i njegovi problemi zbog povezanosti svih sistema na Zemlji.

Neznanje i ravnodušnost može izazvati ogromnu i nepopravljivu štetu životnoj sredini od koje zavise naši životi i dobrobit. Nasuprot tome, sa malo većim znanjem i mudrijim akcijama možemo postići za sebe i svoje potomstvo bolji život u zdravom i lijepom okruženju.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button