AktuelnoHumanitarne akcijeOlovoZdravlje

Muamera Rapić hitno treba našu pomoć

Djevojka Muamera Rapić iz Kamenska općina Olovo rođena je u ratnoj bolnici u Olovu 1995 godine. Od svoje 14 godine bori se sa rakom limfni čvorova.Njeno liječenje od 2010. godine odvija se na Klinici za hematologiju u Sarajevu gdje joj  je dijagnosticirano teško maligno oboljenje Hodgkin Lymphoma..

Nakon prvog poboljšanja 2012. godine ponovo je u bolnici i od tada pa do danas ,sa povremenim poboljšanjima,pod stalnom je terapijom i ljekarskim nadzorom.Ova hrabra djevojka od najranije mladosti hrabro se bori sa svime što nosi ova opaka bolest .

Kako bi sestri vratio nadu u život njen brat Kenan je 2016.godine  bio je dobrovoljni donor koštane srži na klinici u Turskoj kada je sve prošlo uspješno.Nažalost prije nekoliko mjeseci  bolest se ponovo vratila.Posljednje informacije o liječenju kažu da je ovo do sada  najteže stanje i najlošiji nalaz i nakon osam  ciklusa hemoterapija koje je primila.

Muamera je posljednjih dana u sve  težem zdravstvenom stanju, a ovisna je i o transfuziji krvi.Kako su doktori rekli nada za njeno izliječenje postoji a to je novi lijek Brentuximab vedotin.

Ovaj lijek se nažalost ne nalazi na listi lijekova Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, prema Odluci o listi lijekova Fonda solidarnosti FBiH.

Kako je lijek veoma skup Muamerina porodica nije u mogućnosti da ga kupi pa se ovom prilikom obraća svim dobrim ljudima da im pomognu kao i mnogo puta do sada.

Prema još uvijek nezvaničnim informacija za jedan ciklus terapija potrebano je oko 4.000 hiljade KM.

Informaciju o tome koliko je ciklusa liječenja potrebno i tačan predračun za lijek imat ćemo uskoro.

Pored skupe terapije koju bi trebala započeti što prije potrebna je posebna i ishrana za podizanje imuniteta.

Naša odluka da pomognemo Muameri ,za nju znači nada u život.

Novac  možete uplatiti  na račun u Uni Credit

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button