AktuelnoObrazovanjeVijesti iz ZDK

ČOLAKOVIĆ: ZDK IZDVAJA NAJVEĆA SREDSTVA ZA BORAČKE STIPENDIJE U FBIH

Nakon što su gradske i općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu, kao prvostepeni organ, završile konkursnu proceduru za dodjelu stipendija studentima iz boračke populacije, Ministarstvu za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona dostavile su na verifikaciju konačnu listu studenata koji su dobili stipendiju. Uslove je ispunjavalo 2.570 studenata, a stipendije je dobilo 2.033.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković podsjeća da je ranija praksa bila da se, prema važećoj Uredbi o stipendiranju branilaca i članova njihovih porodica, raspolagajuća sredstva za stipendije raspodijele prema redoslijedu na rang listi, te da su prethodne dvije godine stipendije dobijali svi studenti koji su ispunjavali formalno-pravne uslove, jer je za to bilo dovoljno sredstava. Navodi da je broj aplikacija uvijek prelazio budžet za stipendije, a taj transfer je svake godine povećavan, tako da je broj stipendija povećan sa 1.222, koliko je dodijeljeno 2010. godine, na 2.249 prošle godine.

Čolaković ističe da je ove godine iznos za stipendije povećan sa prvobitno planiranih 2 miliona na 2,3 miliona KM, ali da je zbog izmjena Zakona o visokom obrazovanju, koji je zbog pandemije na zahtjev studenata omogućio bezuslovan prelazak na višu godinu studija, zaprimljen značajno veći broj prijava studenata. Dodaje da je Uredbom također definisana procedura dodjele i visina stipendije, koja iznosi 800 KM za brucoše i 1.200 KM za studente druge i ostalih godina studija, te da iz tog razloga nije bilo moguće umanjiti visinu stipendija i raspodijeliti raspoloživa sredstva na sve studente koji su ispunjavali uslove.

– Uredbom je propisan i način bodovanja prijava, a s obzirom da je u pitanju boračka populacija najveći broj bodovanosi dužina učešća roditelja studenta u Oružanim snagama BiH. Ostali kriteriji su socijalna karta i uspjeh studenta – kaže Čolaković, navodeći da djeca šehida i poginulih boraca, djeca ratnih vojnih invalida sa invaliditetom većim od 70 posto te djeca sa jednakim invaliditetom bezuslovno stiču pravo na stipendiju.

Zeničko-dobojski kanton, u poređenju s drugim kantonima, kaže, izdvaja najveća sredstva za stipendiranje boračke populacije u FBiH.

– Tuzlanski kanton izdvaja 1,4 miliona KM, Kanton Sarajevo, koji ima budžet od milijardu maraka, za boračke stipendije izdvaja 1,7 miliona, Srednjobosanski kanton 520.000 KM, što govori da ZDK posebno vodi računa o studentima boraca i članovima njihovih porodica – kaže Čolaković.

Naglašava da će studenti koji ne dobiju stipendiju Ministarstva za boračka pitanja, ubrzo moći konkurisati za stipendiju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, koje za ovu namjenu svake godine izdvaja jedan milion maraka. Tako će Vlada ZDK ove godine za stipendiranje studenata izdvojiti ukupno 3,3 miliona KM.

Čolaković navodi da je Uredbom definisano i procentualno učešće studenata iz određene lokalne zajednice u skladu sa procentom boračke populacije u svakoj općini, te da u ovom trenutku ne postoji pravna mogućnost izmjene Uredbe, što sugerišu studenti koji nisu dobili stipendije, jer je kompletna procedura privedena kraju te izdata rješenja po javnom pozivu raspisanom krajem prošle godine.

– Ono što ćemo mi uraditi je da ćemo čim prije izmijeniti Uredbu kako nam se ovakve situacije ne bi ponavljale i kako bismo omogućili da se takva praksa uvede od iduće akademske godine – rekao je Čolaković.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button