AktuelnoHistorijaKultura

Zašto slavimo 8. mart?-Poštujte nas i naša prava,cvijeće i pokloni nisu obavezni!

Već više od jednog vijeka, ljudi širom svijeta obilježavaju Osmi mart ili Dan žena.

Međunarodni dan žena proistekao je iz radničkog pokreta, a Ujedinjene nacije su ga priznale kao praznik koji je se proslavlja jednom godišnje.

Sve je počelo 1908. godine, kada je 15.000 žena izašlo na ulice Njujorka zahtijevajući konkretna radnička prava – kraće radno vrijeme, bolju platu i pravo glasa. Godinu dana kasnije, Socijalistička partija Amerike proglasila je prvi Nacionalni dan žena.

Važno je pomenuti i predvodincu pokreta Klaru Cetkin, koja je to predložila 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu. Na međunarodnom nivou, Dan žena je prvi put obilježen 1911. godine, u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Povod da se ovaj datum uzme kao Dan žena, bio je štrajk organizovan za vreme Prvog svetskog rata, 1917. godine, kad su Ruskinje zahtevale „”hljeb i mir”. Nakon abdikacije cara, privremena ruska vlada je ženama dodijelila pravo glasa. Datum štrajka je u gregorijanskom kalendaru bio 8. mart.

Novu afirmaciju Međunarodnog dana žena, kao dana borbe za ravnopravnost i ženska ljudska prava, omogućili su socijalni i feministički pokreti 1960. i 1970. godina.

Međunarodni dan žena je zvanični praznik u 55 zemalja u svetu, pa je u državama kao što su Kina i Nepal ovo neradan dan samo za žene. U zapadnim zemljama ovaj praznik se obilježavao sve do sredine prošlog vijeka, ali je njegov značaj opao pojavom novog, modernijeg talasa feminizma.

Ženama se ovaj dan u mnogim državama uobičajeno uz čestitku daruje cvijeće ali žene u svijetu u prosjeku zarađuju manje od muškaraca.Živimo u teškim ekonomskim vremenima i za muškarce i za žene, u kojima smo izgubili osnovnu sigurnost radnog mjesta, a žene su dodatno, dvostruko, ponekad i trostruko diskriminirane čemu se treba govoriti u svakoj prilici a ne samo za ovaj dan.

Iako se smatra da je veremenom praznik izgubio svoju društvenu, ideološku i kritičku oštricu, feminstkinje nastoje da baš na ovaj dan organizuju demonstracijame, predavanja i akcijame, sa ciljem promovisanja ravnopravnosti i daljeg unapređenja ženskih i ljudskih prava.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button