AktuelnoVijesti iz BiH

Švedska ambasadorica UNDP -a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH predstavile prednosti i potencijale energetske efikasnosti  koje pruža projekat “Zeleni ekonomski razvoj” 

 Švedska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist i rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera, predstavile su značajne rezultate projekta Zeleni ekonomski razvoj (Green Economic Development – GED), koji finansira Vlada Švedske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini od 2013. godine, kao i ekološke i ekonomske prednosti mjera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije koje pruža ovaj projekat.

Događaj je održan u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu, jednom od 275 javnih objekata u zemlji koji je unaprijeđen kroz GED projekat.

Govoreći o podršci koja je pružena kroz projekat, u saradnji sa UNESCO-om, direktor Muzeja Mirsad Sijarić je rekao: „U proteklim godinama je uz pomoć ovog projekta zamijenjeno 80% vanjske stolarije Zemaljskog muzeja, koja je teško oštećena tokom rata, što je osim poboljšanja energetske efikasnosti, doprinjelo i zaštiti kolekcije koja se nalazi u našim prostorijama. Pored toga, zahvaljujući GED projektu, Odjeljenju za etnologiju je po prvi put dobilo klimatizaciju“.

Događaj je održan pod nazivom „Energetska sigurnost – potencijal i prednosti“ jer se značaj projekta ogleda i u smanjenju potrošnje energije u prosjeku za 59 %. To je direktni doprinos energetskoj sigurnosti BiH, s obzirom na trenutnu energetsku situaciju i potrebi prelaska na ekološki prihvatljive, alternativne izvore energije.

Švedska ambasadorica Strömquist je izjavila: “Trenutno se suočavamo sa mnogo različitih kriza u isto vrijeme koje se odnose na klimu, energiju i sigurnost. Također, pred nama još jedna zima sa zagađenjem zraka u mnogim gradovima u BiH. GED projekat rješava sve ove izazove, smanjenjem energetske zavisnost i zagađenje zraka, uz uštedu javnih sredstava i stvaranje novih zelenih radnih mjesta.“

Događaju je prisustvovao veliki broj predstavnika i predstavnica relevantnih domaćih institucija, uključujući Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fondove za zaštitu okoliša FBiH i RS, entitetska i kantonalna ministarstava prostornog uređenja i energetike, opštine i gradovi, kao i međunarodnih organizacija, ambasada, korisnici projekta iz cijele zemlje i mnogi drugi.

Rezidentna predstavnica Nedera se zahvalila svim partnerima što su prepoznali značaj ulaganja u energetsku efikasnost, kao i na saradnji, a posebice Ambasadi Švedske. Naglasila je da je GED inicijativa postala katalizator za mnoge druge aktivnosti energetske efikasnosti u zemlji, te da ih je potrebeno provoditi u većem obimu, svuda u BiH i znatno brže. „Više od 5.000 javnih zgrada u BiH još uvijek treba energetsku rekonstrukciju. Uz povećanu cijenu energije i zabrinutosti oko energetske sigurnosti, to je pametan izbor – i sigurna i pristupačna investicija – koja će donijeti značajno smanjenje troškova energije u javnim i privatnim budžetima, smanjiti zagađenje i poboljšati kvalitet života.“

Energetska efikasnost je generator novih radnih mjesta i ekonomskog razvoja. Stimuliše lokalnu ekonomiju angažovanjem građevinskog sektora, radne snage i nabavkom materijala. To je kroz GED projekat u velikoj mjeri već postignuto, jer je privukao 113 miliona KM investicija sa različitih nivoa vlasti u BiH i od donatora, što je dovelo do preko 12 miliona KM ušteda u javnom budžetu godišnje i kreiranja preko 5.700 zelenih radnih mjesta.

Za više informacija o GED projektu posjetite:www.ba.undp.orgwww.ged.ba i https://ged.exposure.co/

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button