AktuelnoCentar za kulturuHistorijaIstorijaKulturaOlovoRadio Olovo

Gradska biblioteka Olovo u povodu 834.godišnjice Povelje Kulina bana realizovala radionicu sa djecom

Dana 29. augusta 1189. godine napisana je Povelja Kulina bana, najstariji očuvani dokument koji svjedoči o višestoljetnoj bosanskoj državnosti i jedan od najstarijih državnih dokumenata kod svih južnoslavenskih naroda. Njome se regulišu prava dubrovačkih trgovaca koji su se kretali teritorijom tadašnje države Bosne, a pisana je dvojezično: latinicom na latinskom, te bosanskom varijantom ćiriličnog pisma – bosančicom, na starobosanskom narodnom jeziku.

Povodom 834.godišnjice Povelje Kulina bana Gradska biblioteka Olovo je sa djecom pripremila prigodnu radionicu o temi “Šta znamo o Kulinu banu”. Djeca su tom prilikom učila kako pravilno koristiti informacijske izvore, kako prepoznati potrebne i kvalitetne informacije.Radionica je podrazumijevala da pronađu i pripreme informacije o Povelji Kulina bana. Neki od njih su prvi put čuli za Povelju a sada su imali priliku istraživati o njoj. Dio radionice smo zabilježili kako bi i ostala djeca mogla naučiti ali i pridružiti se sličnim narednim radionicama u Gradskoj biblioteci Olovo.

Ovdje možete poslušati šta su nam to pripremile Emina Klico,Džejna Žigić i Medina Džakmić na radionici sa direktoricom Gradske biblioteke Sanelom Kaikčija ;

29. augusta 1189. godine, na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom, napisana je Povelja Kulina bana. Povelja Kulina bana je najstariji očuvani bosanski državni dokument. Prijevod Povelje na standardni bosanski jezik:

“U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ. Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli. Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje. Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.”

Najstariji primjerak Povelje nalazi se u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti, dok su dva prijepisa pohranjena u Dubrovniku.

Radio Olovo /A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button