Općenito

Koalicija 143 u Olovu održala konferenciju za medije

Koalicija 143- koalicija za lokalnu samoupravu, koju čine petnaest udruženja iz cijele BiH, održala je u Olovu konferenciju za medije, na kojoj su govorili Alen Tatić iz UG „Akcija građana“ Sarajevo, Kata Marijan Krželj iz Centra za građansku suradnju Livno, Osvit Seferović iz Građanskog fronta ostalih Mostar i Nenad Trbojević iz UG „Ošra nula“ Banja Luka.

 Kako je istaknuto Kolacija 143 nastala je iz potrebe da u kompliciranom bh institucionalnom uređenju, vlast približi narodu i učini je odgovornijemom prema građanima. Jača općinska vlat donijela bi građanima učinkovitije odgovore na njihove upite, ponudila brža i bolja rješenja za njihove probleme. Orgroman broj svakodnevnih potreba i problema sa kojima se susreću građani mogu biti riješeni na lokalnom nivou, mišljenja su učesnici konferencije.

-Kolacija 143 će u narednom periodu raditi na omugučavanju preduslova za stvaranje efikasne i transparentne vlasti u BiH, kroz javno zagovaranje modernijeg političkog pristupa u smislu jačanja lokalnog nivoa vlasti, redifiriranje jurisdikcije i uklanjanje paralelizama u funkcionisanju društvenog sektora.Ukratko želimo da se lokalnoj samoupravi vrate sve ovlasti kojoj su joj udezete posljenjih godina.Namjerno smo izabrali Olovo, za održavanje naše konferenciji iz prostog razloga što se građani Olova, svakodnevno susreću sa brojnim problemima zbog nelogične teritorijalne pripadnosti ZDK ,a posebno su ti problemi  izraženi u segmentu zdravstvene zaštite.-kaže Alen Tatić iz UG „Akcija građana.

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button