Općenito

Uplaćene dvije rate stipendistima boračke populacije

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK realiziralo je dvije rate stipendija za studente boračke populacije. Po riječima ministra Ekrema Tuke, sredstva će biti na računima studenata u ponedjeljak, eventualno, utorak.

Riječ je o transferu iz Budžeta ZDK, druge i treće rate, stipendija za studente iz svih dvanaest općina Zeničko- dobojskog kantona u iznosu 350 000 KM.

– S obzirom da je procedura za studentske stipendije pokrenuta tek u junu, ja sam veoma zadovoljan realizacijom sredstava za stipendije, a uvažavajući sveukupnu finansijsku situaciju u Budžetu ZDK. Mi ćemo nastojati da do kraja godine izvršimo sve obaveze prema stipendistima boračke populacije. U tome očekujem podršku Ministarstva finansija, jer nam je cilj da stipendisti znaju koliko su nam važni kao korisnici naših programa. Moram istaći da je u junu mjesecu izvršenje budžetskih sredstava iz ovog ministarstva bilo svega 10 posto, a u ovom trenutku taj procenat iznosi 45, istakao je Ekrem Tuma, ministar za boračka pitanja ZDK.

Inače, stipendiju za školsku 2011/ 12. godinu prima 1 305 studenata. Stipendije, u mjesečnim anuitetima, iznose 100 KM za prvu godinu i 150 KM za ostale godine.

– Na sljedećoj sjednici Vlade Zeničko- dobojskog kantona razmatrat ćemo prijedlog zaključka kojim ćemo tražiti da se budžetska sredstva Ministarstva za boračka pitanja realiziraju sukladno prilivu sredstava u Budžet ZDK. To bi nam omogućilo realizaciju 70 do 75 posto novca za potrebe boračke populacije, dodao je ministar Tuka.

Pres služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button