Općenito

Poskupit će povrće, mlijeko, meso i jaja

Povrće, mlijeko, meso i jaja poskupit će za 50 posto, a korekcija cijena moguća je već za mjesec dana, dok je na proljeće moguće i poskupljenje kruha, tvrde poljoprivredni proizvođači i pekari iz Federacije BiH.

Ovu tvrdnju oni pravdaju smanjenom proizvodnjom i uvećanim troškovima zbog vremenskih neprilika, pišu “Nezavisne novine”.

Ministar poljoprivrede FBiH Jerko Ivanković – Lijanović kaže da u robnim rezervama od prehrambenih proizvoda ima samo pšenice kojom se može intervenirati u slučaju drastičnog poskupljenja kruha, a da drugih prehrambenih proizvoda nema.

Predsjednik Udruge uzgajivača koza i ovac FBiH Dževad Kovač tvrdi da je proizvodnja mlijeka smanjena za 50 posto, a troškovi povećani, te da je moguće da se poskupljenja dogode i za mjesec dana, jer toliko ima zaliha u mljekarama.

Kovač ističe da problem ne predstavlja rast cijena goriva, nego šteta koja je bila i u drugim zemljama, tako da ni uvozni proizvodi neće biti jeftiniji. On je rekao da je tijekom vremenskih nepogoda uništeno 80 posto plasteničke proizvodnje.

Mehmed Nikšić iz Koordinacije udruga poljoprivrednih proizvođača FBiH kaže da ne može govoriti o poskupljenjima dok ne bude sumirana šteta, ali da su poskupljenja neizbježna.

bljesak.info

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button