Općenito

Održana izvještajno-izborna skupština PD „Smolin“ Olovo

 

 

 

Planinari kod planinarskog doma"Nusret Džakmić Nuki" u Ponijerci

Bogat program rada za naredni period

 

Planinarsko društvo „Smolin“ iz Olova održalo je  godišnju izvještajno- izbornu skupštinu.Društvo koje je prošle godine proslavilo  30 godina postojanja , okuplja  oko 80 članova  od čega je najveći broj mladih koji uglavnom dolaze iz planinarske družine  koja djeluje i radi u MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“.

Kako se između ostalog moglo čuti na ovoj skupštini ,uz pomoć  općine Olovo ove su zime  imali najuspješniju skijašku  sezonu.Na ski stazi Jelik , nakon  osposobljavanja ski lifta orgaizovana je i škola skijanja.Veliki broj planinara je završio osnovnu planinarsku školu  a nekoliko ih je  obučeno za određene planinarske specijalnosti. Ono na šta su posebno ponosni  je prošlogodišnji podvig članova PD-a u osvajanju  planinskog vrha „Triglav“.Ove godine planiraju osnivanje planinarske sekcije „Osnovac“ u OŠ „Olovo“,a  Dan planete Zemlje, obilježit će akcijom čišćenja zelenih gradskih površina. Nedavno je u okviru PD-a osnovana i biciklistička sekcija tako da u planu imaju markiranje biciklističkih staza  .Prva promo  tura za sve zainteresovane  male i velike ljubitelje  biciklizma planirana je za početak mjeseca maja . U povodu obilježavanja godišnjice   formiranja 1. Slavne olovske brdske brigade, i ove će godine organizirati tradicionalni planinarski pohod linijom odbrane Olova, koja se na jednom djelu bojišta protezala od Zelenog vira-Šišnjaka -Prgoševa-Štojne-Rasadanika pa sve do Bakića.

U plan i program rada uvrstili su i  učešće u „Maršu mira“ za Srebrenicu te učešće   na sletu  povodom  Dana planinara BiH koji će se ove godine održati na Rudoj glavi kod Goražda .Kao poseban izazov  za sve planinare je učešće u pohodu na najveći Balkanski vrh Rilu u septembru  u organizaciji Saveza planinara BiH a u povodu 120 godina  organizovanog planinarstva u BiH .Nakon usvajanaja plana i programa rada , najzaslužnijim članovima društva uručene su zahvalnice .U izbornom djelu skupštine za predsjednika UO a ujedno i predsjednika Društva, izabran je Zahir Ećo a za predsjednika Skupštine izabran je Hajrudin Žilić.

 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button