Općenito

Šezdeset olovskih studenata dobilo boračke stipendije

U četvrtak, 19. jula, obavljeno je potpisivanje ugovora između Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona i 60 studenata – pripadnika boračkih populacija sa područja općine Olovo.

Ugovore u ime resornog ministarstva potpisao je ministar Ekrem Tuka koji je u razgovoru sa studentima istakao da je ove godine opredjeljeno 1,4 miliona KM za ove namjene, što je za 100.000 KM više nego lani.

– Cilj nam je da narednih godina kontinuirano povećavamo iznose za stipendije kako bismo stimulisali mlade ljude da steknu više stepene obrazovanja i da time stvaramo jaču intelektualnu i obrazovnu osnovu za ukupan napredak društva te ostanak mladih u BiH, kazao je ministar Tuka.

Inače, na konkurs se prijavilo 2.350 studenata, a kriterije je zadovoljilo ukupno 1.295 stipendista sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Prema ovim kriterijima, studenti prve godine fakulteta dobijaju 800 KM, po 100 KM za svaki mjesec studija, dok studenti druge i ostalih godina fakulteta dobijaju po 150 KM mjesečno, odnosno 1.200 KM za studijsku godinu.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button