Općenito

Olovski planinari krenuli u osvajanje Rile

Danas je iz Olova krenula planinarska ekipa PD „Smolin“ na još jedan planinarski pohod.Ovaj put cilj im je planina Rila, tačnije njen najviši vrh Musala.Rila je inače zaštićeni bugarski nacionalni park koji je smješten stotinjak kilometara jugoistočno od Sofije, glavnog grada Bugarske.

Najviši vrh Musala – (turski Blizu Bogu),za vrijeme Staljina je nosio njegovo ime.
Sa svojih 2925 metara nadmorske visine, najviši je vrh Bugarske i cijelog Balkana.

Polazna tačka uspona na Musalu je poznato turističko mjesto Borovec.
Put od Olova do Boroveca bi trebao trajati 10-12 sati. Iz Boroveca se žičarom Yatrebetz penje do istoimenog vrha (2,369 mnv), a odatle uspon traje oko 2 sata do samog vrha relativno pristupačnim terenom sa prelijepim pogledima na okolne vrhove i jezera.

Članovi planinarske ekspedicije su Armin Vatreš,Uzeir Šehić,Emir Ećo i Mensur Omerović Besa.Njihov planinarski poduhvat pomogli su Općina Olovo,JZUBRC“Akvaterm“Olovo,ŠPD“Zavidovići“ i „Skuter“ Sarajevo“.

Njihov posljednji planinarski poduhvat je bio osvajanje Triglava ,najvišeg planinskog vrha u Sloveniji i Julijskih Alpa – visok je 2864 metra.

Podršku imaju od redakcije Radio Olova koja im u ime porodica,prijatelja,sponzora i svih ostalih želi Sretan put do cilja i povratak kući,Vedro!

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button