Općenito

Olovski planinari osvojili najviši vrh Balkana

U petak, 27. jula, četiri člana PD „Smolin“ Olovo krenula su na put dug oko 1.500km, u osvajanje vrha Musala na planini Rila u Bugarskoj. Već u subotu popodne cilj je bio ostvaren.

– U posljednje vrijeme sve više smo zainteresovani za osvajanje vrhova, sve interesantniji nam je alpinizam. Tako smo prošle godine osvojili najviši vrh bivše Jugoslavije, Triglav. Ove godine smo se odlučili popeti na nešto viši vrh. To je najviši vrh Balkana, Musala na planini Rili, rekao je Armin Vatreš, jedan od članova ove ekspedicije.

Olovski planinari imali su poseban povod za penjanje na ovaj vrh čija nadmorska visina iznosi 2.925m. Naime, već treću godinu zaredom članovi PD “Smolin” na ovaj način doprinose obilježavanju 20. augusta, Dana općine Olovo. Podsjetimo, prije dvije godine osvojili su najviši vrh u BiH, Maglić, prošle godine Triglav, kao naviši vrh u bivšoj Jugoslaviji, a ove godine i najviši vrh Balkana. Želja im je da se naredne godine zastava PD „Smolin“ zavihori na nekom od alpskih vrhova, za što će im trebati dodatni sponzori. Ove su godine to bili Općina Olovo, Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona, JZU BRC „Akvaterm“, „Skuter“ d.o.o. Sarajevo, pekara „Paštrik“, te Radio Olovo kao medijski pokrovitelj.

Članovi PD „Smolin“ Olovo učesvovat će za nekoliko dana i u Memorijalnom planinarskom pohodu „Hasan Kopić“ u čast tuzlanskog planinara, porijeklom iz Olova, koji je 28. augusta 2004. godine preminuo na Durmitoru.

– Mi ćemo se ove godine pridružiti njegovom matičnom planinarskom društvu, Planinarskom društvu Konjuh Tuzla, 23. i 24. augusta na Memorijalnom pohodu na Durmitor. Sa najvišeg vrha Crne Gore uputit ćemo se direktno u Goražde na obilježavanje Dana planinara – otkrio je Emir Ećo naredne aktivnosti PD „Smolin“ Olovo.

Pored naših sagovornika, u osvajanju vrha Musale učestvovali su još Uzeir Šehić i Mensur Omerović.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button