Općenito

Pehari za olovske planinare

U organizaciji Planinarskog kluba „Maglić“ iz Goražda, od 24. do 26. augusta održana je manifestaciji pod nazivom „Dani planinara BiH“, kojom je obilježeno 120 godina organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini. Čast da otvori ovu svečanost pripala je načelniku Općine Goražde Muhamedu Ramoviću.

– Želim da vam svima od srca čestitam svaki trenutak koji odvojite na širenju prijateljstva. Vi ste primjer svima nama političarima kako se širi prijateljstvo, tolerancija, suživot. Zato budite sretni i ponosni što ste članovi ovih društava – rekao je, između ostalog, načelnik Ramović.

Ovo trodnevno druženje planinara upriličeno je u sportsko-rekreacionom centru Ruda Glava, smještenom na 1450 metara nadmorske visine, u kome se nalazi i planinarski dom „Nedim Pilav Jogi“. Gosti su mogli posjetiti promociju knjiga planinara Muhameda Gafića, izložbu slika sa motivima planina i prezentaciju planinarske opreme. Održana su i brojna sportska takmičenja, takmičenja u planinarskoj orijentaciji, sportskom penjanju i drugim disciplinama, sve uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Osim planinara iz BiH, prisutno je bilo i nekoliko planinarskih društava iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore pa je ovaj događaj proglašen Međunarodnim danom planinara. Među više od 40 planinarskih društava, u programu obilježavanja ovog značajnog jubileja učestvovali su i članovi Planinarskog društva „Smolin“ Olovo, koji su se kući vratili sa vrijednim nagradama. Naime, najmlađi članovi ovog društva učestvovali su u takmičenju u malom nogometu i olimpijadi zaboravljenih sportova, a u obje discipline osvojili su visoko 2. mjesto.

Predsjednik PD „Smolin“ Olovo, Zahir Ećo, već narednog vikenda odlazi u Bugarsku, gdje će Planinarski savez BiH, usponom na Musalu, najviši vrh Balkana, visine 2.925 metara, obilježiti 120 godina planinarstva u našoj zemlji.

– Sljedeća aktivnost je ekoaktivnost Planinarskog saveza, koju organizuje udruženje „Ruke“ iz Sarajeva, očistimo BiH za jedan dan. PD Smolin će se u okviru svojih aktivnosti 09. septembra priključiti ovoj akciji – rekao je Ećo.

Tokom manifestacije održana je svečana sjednica Skupštine Planinarskog saveza BiH na kojoj je odlučeno da naredne godine domaćin sleta planinara bude PD „Bobovac“ Kakanj. Do tada, neka vas grije toplina prijateljstva koje šire naši planinari!

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button