Općenito

Alma Ras promoviše novu kolekciju „Manners“

Kompanija Alma Ras je 8. marta ove godine proslavila 15. godišnjicu postojanja i veoma uspješnog rada. Nastala je kao mali porodični biznis sa svega 7 uposlenih da bi danas osiguravali egzistenciju za 530 porodica u tri bh. grada. Najviše zaposlenih je u centralnom pogonu u Olovskim Lukama, njih 233, zatim u Varešu 62, Srebrenici 49, a u odjeljenju u Carevoj Ćupriji rade 32 radnika. Osim toga, butici i marketi, odnosno kompletan marketing, ima za sada 154 radnika.

Najveći uspjeh ove kompanije je, ipak, njen vlastiti brand na kome radi kreativni tim od 10-15 članova, uključujući i vlastite dizajnere.

„Mi godišnje imamo dvije kolekcije. To su proljeće/ljeto i jesen/zima. Mada su naši planovi ubuduće da te obje naše kolekcije podjelimo u dva dijela, pošto se program naših artikala proširuje. Obično se to kreće od 90 do 110 artikala pa smo pokušali da to podijelimo u dva dijela. Znači da imamo proljeće jednu kolekciju, ljeto drugu, jesen sljedeću i zima četvrtu“, pojašnjava direktorica preduzeća Alma Ras, Almasa Memagić.

Aktivnosti ove kompanije sada su mnogo šire tako da trenutno rade na tri projekta. Već je završen tzv. „basic program“ kojeg čine prepoznatljivi artikli koji su dobili novi, moderniji dizajn. Već je u prodaji 38 različitih artikala iz tog programa. Završena je i kolekcija proljeće/ljeto, zadnji artikli ubacuju se u proizvodnju i do polovine aprila naći će se u radnjama širom BiH. Trenutno se radi na muškoj liniji „Manners“ čija je promocija zakazana za 28.mart u hotelu Evropa u Sarajevu.

Do 1. aprila bit će gotovi i uzorci kolekcije jesen/zima. „Glavni dizajner povremeno dolazi iz Beča sa svojim skicama, preporukama, odabirima modela, dizajna… Svi ti modeli, sve te njegove skice, ovdje se usvajaju i na osnovu usvojenih skica ide realizacija. Imamo već poručene prve količine materijala, očekujemo ih drugom polovinom aprila. Znači, mi u maju startamo sa izradom prvih modela za jesen/zimu“, kaže gđa. Memagić.

Napominje da se proizvodi Alma Ras mogu naći i na policama butika u Hrvatskoj i Crnoj Gori. „Imamo naše prodajne objekte u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, na Stradunu imamo svoj objekat, lično samo našu robu, i imamo u Podgorici. Sada je to već oko 35% naših proizvoda koji idu van. Ostalo je u našim buticima u većim centrima u BiH“.

Mjesečno se proizvede oko 500.000 komada, od toga oko 130.000 – 140.000 za domaće tržište. Ostalo je za strano. Pogon u Varešu radi Dolce&Gabbanu i Cavalli, a pogoni u Carevoj Ćupriji i Srebrenici Calzedoniu. Krajem prošle godine dobili su novog partnera u Italiji i već je isporučena prva roba, negdje oko 17.000 komada majica.

U ovoj kompaniji posla uvijek ima, pa tako i potrebe za novim radnicima. Prema riječima gđe. Memagić, oko 40-50 novih radnika u planu je u Varešu, a u pogonu u Olovskim Lukama 10 novih radnika ovih dana počinje sa radom.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button