Općenito

Prije 21 godinu poginuo prvi policajac za odbranu grada Sarajeva, Olovljanin Hajraga Kulo

Delegacija udruženja Veterani policije Novi Grad Sarajevo i delegacija Federalnog Udruženja policajaca 91-95, polaganjem cvijeća, obilaskom mezara i učenjem fatihe, odali su počast poginulom kolegi policajcu Hajragi Kuli. Delegaciju je predvodio predsjednik Udruženja Veterani policije Ramiz Krilašević, potpredsjednik Hasan Hodžić i član izvršnog odbora Ahmet Bojičić.
Tada 27-ogodišnji Hajraga Kulo bio je aktivni policajac Stanice javne bezbjednosti Novi Grad Sarajevo. U noći sa 4. na 5. april 1992. godine u Krteljima kod Ilidže, gdje je bila smještena baza specijalne jedinice tadašnjeg Republičkog MUP-a BiH, ubijen je iz zasjede prilikom nailaska na punkt koji su postavili srpski dobrovoljci, dok je njegov kolega Miralem Ganić ranjen. Predsjednik Krilašević je u svojoj izjavi naglasio činjenicu da je Kulo Hajraga prvi policajac koji je dao život braneći Bosnu i Hercegovinu.

Nakon odavanja počasti, delegacija je obišla i majku poginulog policajca.

Hajraga Kulo rođen je 1. maja 1965. godine u mjestu Petrovići, Općina Olovo. Aktivni policajac postao je 1986. godine. Kolege i prijatelji ga pamete kao poštenog, čestitog i hrabrog policajca koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Posthumno je odlikovan Zlatnom policijskom značkom.

Tekst i foto: Semir Kulo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button