Općenito

Obilježen 27.maj dan formiranja 1.slavne olovske brdske brigade

Brigada5Nizom programa i svečanosti u Olovu je obilježena dvadeseta godišnjica formiranja 1.slavne olovske brdske brigade . Na svečanoj sjednici OV, prisutnima se obratio načelnik općine Olovo ,Đemal Memagić koji je uputio čestitke u povodu ovog značajnog datuma za Olovo, te je između ostalog kazao da sada u miru zajedničkim snagama u Olovu stvorimo ambijent ugodnog i sretnog življenja. O ratnom putu brigade, i njenom značaju odbrane Olova govorio je prvi ratni komandant brigade Fadil Karičić.
-Agresijom na BiH, naša domovina po prvi put je dobila svoju armiju. Dio armije činila je i naša brigada koja je nastala u jeku najžešćih ataka agresora na Olovo. Zbog nemjerljivog doprinosa u odbrani Olova i očuvanju koridora života koji je tuzlansku regiju povezivao sa ostatkom slobodne teritorije, brigada je dobila epitet slavna, zahvaljujući prije svega prekaljenim borcima brigade.Mnogi su dali svoje živote za slobodu koju mi danas uživamo -kazao je između ostalog Karičić.Prisutnima se obratio i general Hazim Šadić komandant 2.Korpusa Armije RBiH koji se prisjetio svog prvog susreta sa olovskim borcima koji u to vrijeme nisu imali naoružanja za odbranu.
Komandant 1.Slavne ol.bbr.Fadil Karičić-Obećao sam komandantu da ću pomoći u opremanju olovskih boraca jer su oni braneći Olovo, zaravo branili i putnu komunikaciji koja je za tuzlansku regiju predstavljala život.Mogu slobodno reči da se na Olovu dbranila BiH .-kazao je između ostalog Hazim Šadić, general u penziji.Nakon svečane sjednice i akademije, prestavnici Općine i Vlade ZDK, boračkih organizacija položili su cvijeće na centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima kao i na spomen ploču šehidskog mezarja u Solunu.
Načelnik općine Đemal MemagićObilježavanju Dana brigade, predhodio je tradicionalni planinarski pohod stazama ove proslavljene brigade na kojem je učestvovalo više od 100 planinara iz naše i susjednih zemalja a potom i sportska takmičenja u malom nogometu,šahu i stonom tenisu.Na svečanoj sjednici uručena su pojedinačna priznanja i zahvalnice borcima i članovima porodica i pojedincima koji su i u civilnom sektoru dali doprinos u odbrani grada a potom i najboljim sportskim ekipama Hazim Šadić general u penzijipojedincima koji su uzeli učešće u obilježavanju Dana brigade .Prigodan kulturno zabavni program pripremli su olovski srednjoškloci okupljeni u Asocijaciji srednjoškolaca u BiH Lokalnom timu Olovo dok su za za sve učesnike i posjetioce tradicionalna bosanska jela pripremile članice Foruma žena „Sabina Jamaković“.
A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button