Općenito

Promocije knjiga,večeri poezije,humanitarni koncert obilježili tri dana koferencije za osobe sa poteškoćama

P15 U okviru 1.konferencije inkluzije djece i omladine sa poteškoćama održane u Olovu, svoj prvi autobiografski roman promovisao je Ismar Krdžalić iz Tešnja.Promotor njegovog romana bila je doc.dr.Emira Švraka. Prema mišljenju struke, ali i šire čitalačke javnosti,njegov roman mnogo je više od prosječnog književnog djela. Pišući razgovorno i slobodno, ovaj dvadesetogodišnji mladić koji pripada populaciji osoba s posebnim potrebama jer boluje od cerebralne paralize, razbija stereotipe i, kako sam kaže, ruši predrasude o ovoj društvenoj grupi. Govori pet svjetskih jezika, gimnaziju je završio sa odličnim uspjehom. Ismar je rođen u Doboju, ratnim vihorom odsječen od Tešnja u koji, crnim putevima, kao petomjesečna beba stiže u oktobru. Odrastanje bez oca, uz samohranu majku i tešku bolest pretočio je u roman „Poseban od prvog udisaja“ prepun emocija kje nisu ostavile ravnodošnim ni prisutne na promociji u Olovu. Riječ je o istinitom štivu koje govori kako je jedan mladić s posebnim potrebama savladavao životne barijere.
Ismar 2Olovskoj publici predstavila se pjesnikinja Slađana Skočajić Drakovac majka devetnaestogodišnje djevojke Sunčane koja boluje od mikro-cefalije .Njene pjesme protkane su bolnom svakodnevnicom kroz koju je prošla i prolazi sve ove godine u svojoj borbi za bolji status i uslove liječenja osoba sa mikro-cefalijom u BiH.Članica je udruženja „Dajte nam šansu“ iz Sarajeva gdje je aktivna u više projekata i sekcija.Na poziv UG „Osmijeh“ iz Olova željela je pokazati da njena kćerka Sunčana uprkos dijagnozama ljekara pravi pomake zahvaljujući sopstvenoj upornosti i volji za životom.Dok je Slađana čitala pjesme Sunčana je odsvirala Beethovenovu „Odu radosti“ i pjesmu „Malo je malo dana“ za šta je publika nagradila velikim aplauzom.
-„Prvo sam pisala iz pozicije osobe sa invaliditetom,a onda sam došla u iskušenje da li da nastavim pisati da bi pomogla toj djeci.Napisati pjesmu za mene znači poslati poruku da postojiš.Ako nemaš pjesmu onda ne postojiš.Biti inspirisan ljubavlju a ne napisati pjesmu o osobi pored tebe je pogrešno,za mene je to jedan i jedini razlog.Potom se P2izrodila potreba da u ovoj finansijskoj oskudici svih pet ciklusa koje sam pisala objedinim u jedan pod nazivom „Inat dobrote“iz pet ciklusa sa ciljem da onaj ko bude čitao spozna da naša djeca sa posebnim potrebama imaju i oca i brata i sestru i načine da komuniciraju sa tzv.normalnim svijetom.U početku sam pisala za njih kao da je sve u redu a onda dolazi ciklus „Inat dobrote“gdje otkrivam da puno toga nije u redu.Shvatila sam da je pisanje pjesma moje oružje,za bolji status djece sa poteškoćama u BiH.-kaže pjesnikinja Slađana Skočajić. Nije krila svoje zadovoljstvo što je učestvovala na prvoj konferenciji za osobe sa poteškoćama u Olovu i što je dala svoj doprinos da ona uspije.Svoje stihove koji su još uvijek u rukopisu uskoro namjerava objaviti.
Svojku zbirku pjesama „Osmijeh iznad Olova“promovisala je i devetogodišnja Džejna Ferhatović zajedno sa recenzentom piscem Mirsadom Bećirbašićem.Dok je čitala svoje najljepše pjesme publici koja je nagrađivala apluzima bilo je i suza.
P10Na naše pitanje, je li zadovoljna promocijom Džejna nam je otkrila;
Mislila sam da će biti drugačije,da će samo objaviti da je objavljena zbirka i to je to da ću ići kući.Ovo je nešto sasvim drugačije,bolje ,oduševljena sam, svi su slušali moje pjesme dok sam čitala,došli su oni koje najviše volim,kao i ostali koje i ne poznajem.Svima se zahvaljujem što su mi uljepšali promociju.-kaže Džejna.
Majka Alma je bila presertna kao i otac Ibrahim jer nisu ni sanjali da će njihova Džejna promovisati zbirku pjesama.
Borimo se da pomognemo Džejni,nalazi i pretrage su skupi,jedinu pomoć i podršku su nam pružili u Udruženju „Osmijeh“ i hvala im na tome pogotovo Hajrudinu Begoviću koji je najviše pomogao da ova njena zbirka ugleda svjetlo dana,što je bio njen san.-kažu njeni roditelji.
Štampanje zbirke pjesma pomogao je Jovan Divjak izvršni direktor UG“Obrazovanje gradi BiH“.Njena zbirka pjesama pomoći će joj u prikupljanju sredstava za njeno liječenje.Knjiga košta 6 KM i možete je naručiti na e-mail adresu;alma-f1981@hotmail.com ili putem tel;062 132 291.
P9Organizatori 1.konferencije su Udruženje roditelja invalidnih osoba i djece sa posebnim potrebama „Osmijeh“ iz Olova i Udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize, mikro-cefalije i hidrocefalusa „Dlan“ iz Zenice.Moto je bio :”Djeca su blago, djeca su zlato… Učinimo korak naprijed!”. Osnovni cilj ove konferencije, kojoj je tokom tri dana prisustvovalo više od 500 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, bilo je skretanje pažnje javnosti i profesionalaca na značaj rane detekcije i intervencije te inkluzije djece i mladih sa poteškoćama u BiH.Tokom tri dana konferencije svoje proizvode i radove u šatorskom prostoru veličine 1000 m2 predstavile su brojne nevladine organizacije,preduzeća i institucije.Nakon predavanja brojnih stručnajaka ,ljekara i studenata na temu Inkluzija djece i omladine sa poteškoćama koja su održana u sali Centra za kulturu i informisanje ,prvog dana konferencije održan je humanitarni koncert za Rešada Kadrića demobilisanog borca iz Olova na kojem su nastupili članovi Udruženja sa posebnim potrebama iz nekoliko gradova naše zemlje,domaćini i estradni umjetnici Enes Begović i Armin Muzaferija.Pokrovitelji manifestacije su bili Federalno ministrastvo zdravstva,Općina Olovo i općinski načelnik Đemal Memagić,JZUBRC”Akvatrem”Olovo.Medijski pokrovitelji RTV F BIH i Radio Olovo.
A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button