Općenito

Planinari uspješno završili projekat”Edukacija mladih iz ekologije”

2013_0921Zeleni0002Planinarsko društvo „Smolin“nastavilo je svoju tradiciju edukacije mladih iz ekologije i oblasti o očuvanju prirode.Tokom proteklih ljetnih mjeseci održali su nekoliko radionica na temu „Edukacija mladih iz ekologije“ za članove planinarskog društva ,planinarske sekcije“Srednjoškolac“ i Šumarske tehničke škole . Predavanja je održao je prof.mr. Dževad Abazović .

U PD“Smolin“ nastala je ideja za ovakvu vrstu edukacije sa željom da neiskorišteni prostor oko planinarskog doma „Nusret Dažkmić Nuki“urede i iskoriste za sve koji budu posjećivali ovaj dom.Nakon što su osmislili projekat aplicirali su kod organizacije World Wision koja ga je i odobrila.

Lejla Šehić koordinator projekta-„Tokom proteklih nekoliko mjeseci održali smo tri radionice ovo je bila četvrta završna.Zasadili smo razne biljke ,grmolike i četinarske vrste drveća,postavili klupe i sjenice za odmor.Cilj nam je Lejla Šehićbio urediti ovaj prostor za ugodniji ambijent za boravak i odmor planinara ali i za tzv.učionicu u prirodi za učenike osnovne i srednje škole i planinarske sekcije.“

Ećo Zahir predsjednik PD“Smolin“-„Kao i do sada želja nam je da mlade naučimo živjeti s prirodom,da je treba iskorištavati ali ne i narušavati“.

Šejla Hota članica Planinarskog društva „Smolin“-„Pohađajaući radionice naučila sam dosta korisnih i zanimljivih stavri koje će mi pomoći u snalaženju u prirodi ali drago mi je i da sam učestvovala u uređenju ovog prostora oko planinarskog doma“.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button