Općenito

Crveni križ Olovo obilježio Dan starih osoba i „Dječiju nedelju“

CK3Općinska organizacija Crvenog križa Olovo uprkos tome što nema finasijskih sredstava za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva uspijeva organizovati redovne akcije dobrovoljnog darivanja krvi,ali i druge akcije u svojoj lokalnoj zajednici zahvaljujući svojim volonterima.
Posljednji dan mjeseca septembra koji se u svijetu obilježava kao Dan starih osoba iskoristili su za posjetu i obilazak starijih za koje su ocijenili da im je potrebna lijepa riječ ali i pomoć.I naša ekipa je bila je sa njima.
U jednoj napuštenoj kući u Olovu zatičemo Osmana Bešliju koji živi sam. Osman je završio limarski zanat i radio je širom bivše Jugoslavije i dobro zarađivao.Danas preživljava od 110 KM koje prima od Centra za socijalni rad i to neredevno.
-„Halalio sam komad zemlje djetetu u komšiluku da napravi kuću,da bi mi imao ko vrata otvoriti.Živim u tuđoj kući,u jednoj sobi koju ću uskoro morati napustiti.Preživim nekako dan nekad i bez hrane ali najgore mi je kad nemam da kupim lijekove jer sam obolio a i duhanu se obradujem“,priča nam Osman kojeg u Olovu samo rijetki prijatelji pozovu na kafu.
CK1Na zidu sobe u kojoj se odvija cijeli njegov starački život stoji netaknuta Titova slika,jedan krevet i stolić , peć i malo drva sa kojim čeka zimu i zahavljuje se volonterima CK Olovo koji mu osim nekoliko komšija jedini otvaraju vrata.
U domu nane Fate Kudumović je drugačije.Već na vratima nas dočekuje veselim glasom i riječima dobrodošlice a i primjeti se da dom održava ženska ruka.
-„Imam 91 godinu,bole me noge i po cijelu noć ne spavam već petu godinu ali opet je dobro fala Bogu.Bog mi jedao snagu ,volim da čitam novine i knjige o ljekovitom bilju i sve do čega dođem.Hvala Crvenom križu Olovo i Feridu koji me posjetio i otvorio mi vrata “,priča nam ova simpatična starica ,koja na stolu ima hrpu knjiga koji su joj najbolji prijatelji pored njenog sina koji joj je uvijek pri ruci.
Prema riječima Sekretara CK Olovo Ferida Hadžiabdića pored obilaska starih i osoba u stanju socijalne potrebe kojih na području Općine Olovo ima veliki broj u saradnji sa Udruženjem „Osmijeh“ Olovo koje okuplja osobe sa poteškoćama posjetili su ovih dana i nekoliko njihovih članova.Ova akcija se odvijala u okviru obilježavanja “Dječije nedelje” po preporuci CK Federacije BiH.
CK
-„Nismo u mogućnosti obezbijediti finansijsku pomoć,ali zato naši volonteri uspijevaju naći načina da pomognu našim korisnicima, većina njih je zadovoljna kada im otvorite vrata,i pružite lijepu riječ.Često animiramo i druge da nam pomognu svojim dobrovoljnim prilozima “,kaže Hadžiabdić koji je već 37 godina volonter CK i dobrovoljni darovalac krvi više od stotinu puta.
Prema riječima Ferida Hadžiabdića volonteri CK Olovo posjetili su osam starijij osoba,jedanaest porodica koje imaju članove osobe sa poteškoćama dok će narednih dana u osnovim školama biti održana prigodna predavanja na temu uključivanja djece sa poteškoćama u svakodnevni društveni život.
Treba napomenuti da su vrata Crvenog Križa Olovo uvijek otvorena za sve ljude dobre volje koji žele i mogu pomoći osobama sa poteškoćama,kao i osobama u stanju socijalne potrebe kojih na području Olova nažalost ima ne mali broj.Volonetri Crvenog križa će vašu pomoć uvijek uručiti tamo gdje je najpotrebnije.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button