Općenito

U povodu rođenja Muhammeda a.s hafiz Sulejman Bugari održao predavanje u punoj sali u Olovu

10274277_522011611236685_2757567560029937973_nU povodu rođenja Muhammeda a.s. 571. 12. rebiu-l-evvela Medžlis Islamske zajednice Olovo i Udruženje “Naše vrijeme” Olovo organizovali su druženje sa hafizom Sulejmanom Bugarijem.
Veče su ilahijom otvorili članovi hora „Ružin pupoljak“a potom je prisutne pozdravio glavni imam Esad ef.Pepić koji se zahvalio gostima i prisutnima na velikom odzivu i tom prilikom kazao;
-„ Od 1989. god. u pojedinim dijelovima islamskog svijeta se proslavlja rođendana Muhammeda a.s. 20. aprila. Muhammed a.s. je naš poslanik, koga slijedimo i volimo. Neminovno je govoriti o Muhammedu a.s. jer se iznova javljaju izazovi da se proučava i saznaje više o ličnosti čiji život nas usmjerava na cilj ka borbi za opće dobro za cijelo čovječanstvo a posebno za muslimane. Allahov Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Ko se uputi putem tražeći na njemu znanje, Allah će mu olakšati put u Džennet. I zaista, meleci podmeću svoja krila onom ko traži znanje iz zadovoljstva sa onim što radi. Zaista, za učenog traži oprost sve što je na nebesima i na Zemlji, pa čak i ribe u vodi. Vrijednost učenog nad pobožnim je kao vrijednost Mjeseca nad ostalim zvijezdama. Učenjaci su, zaista, nasljednici vjerovijesnika, a vjerovijesnici nisu ostavili u nasljedstvo ni dinare ni dirhme, nego su ostavili u nasljedstvo znanje, pa ko ga uzme uzeo je ogroman udio.”Znanje je od najvažnijih temelja islamske civilizacije koja je učvrstila svoje osnove na nauci u svim oblastima života. Zato sjećanje na rođenje posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s. u nama budi radost. Jer smo spoznali istinu i slijedimo pravdu i radimo dobro i nadamo se nagradi dženetskoj“,kazao je na početku Esad ef.Pepić.
10277632_522011944569985_5254739134223840352_nSa posebnom pažnjom svi prisutni su pratili izlaganje hafiza Sulejmana ef.Bugarija koji je u svom zanimljivom govoru izdvojio nekoliko životnih tema koje okupiraju čovjeka prije svega o ljubavi prema svakom čovjeku kako je to pokazivao Božiji poslanik Muhamed a.s,
-Šetajući jednom prilikom sa hazreti Omerom Božiji poslanik je vidio da mu u susret ide idolopoklonik i rekao,-“Omere ja ovog čovjeka volim“,na to je Omer upitao -„kako ono je kjafir ,mušrik“,a Muahemed a.s će na to“ bio si i ti mušrik pa sam te volio“.Ovaj događaj je potvrda o brizi Božijeg poslanika o čovjeku,o njegovoj milosti prema svakom čovjeku jer on upravo traži ono najljepše u svakom jer je ponuđeno svima da ostvare ugled na oba svijeta a posebna ljubav je izražena prema onima koji ga nisu vidjeli a izržavaju svoju ljubav prema njemu a to ste i vi koji ste večeras ovdje“,kazao je između ostalog hfz.Bugari praćen aplauzima prisutnih tokom svog izlaganja.
Sjećanje na rođenje svog uzora u životu poslanika Muhammeda a.s. bila je prilika da se MIZ Olovo sjeti i svojih imama.
10154536_522011337903379_2565681872633270836_n-„Koliko je do danas poznato, džamija u Olovu sagrađena je 1010. hidžretske ili 1601-1602. godine po Isau, a. s.. Njen džemat je tada činio svega 16. domaćinstava, sa imamom i hatibom Gazanferom i mujezinom Hrustemom. U blizini džamije sagrađen je mekteb, tj. niža škola“.U zadnjih sto godina u olovskoj džamiji su službovali: Muhamed ef. Fočić, Mustafa ef. Ćesa, Abdulah ef. Srebreniković, Rasim ef. Imširović, Avdija ef. Hadrović, Alija ef. Hujdurović, Hazim ef. Hadžić, Avdo ef. Velić, Miralem ef. Sarajlić, Ismail ef. Selimović“istakao je Esad ef.Pepić.
Medžlis Islamske zajednice Olovo dodjelio je Plaketu zahvalnosti Avdi ef. Veliću, za svoj sedamnaestogodišnji rad na polju vjersko-prosvjetnog referenta-glavnog imama, hatiba i muallima u Olovu i u najtežim trenucima za Olovo u vrijeme agresije na BiH od 1992 do 1995 godine.
Primajući zahvalnicu Avdo ef.Velić imam u penziji zahvaljujući se na pozivu nije krio uzbuđenje i emocije koje je pobudio ovaj gest MIZ Olovo ,
-„Veliko mi je zadovoljstvo što ste me se sjetili da mi ovo uručite a ovo je mnogo više nego što ono kazuje samo.Došao sam davne 1972. godine u Olovo kao svršenik Medrese i ostao 18 godina.Svoj posao sam radio odgovorno i savjesno što preporučujem svima“,kazao je ef.Velić.
1797537_522011687903344_6930793873660540632_nPredsjednik MIZ Olovo h. Osman Gurda uručio je novčani poklon ef.Veliću koji je isti poklonio za izgradnju Gradske džamije u Olovu koja je najavljena.
Hfz.Sulejmanu Bugariju prigodnim obraćanjem i učenjem priključio se i sin Avde ef.Velića, prof.Muhamed ef.Velić sarajevski imam, autor, publicista i analitičar vjersko-kulturne i društveno-političke zbilje.Velić se prisjetio mladosti i ratnih dana koje je proveo u Olovu sa prijateljima koji su živi ali i onih koji nisu pozivajući prisutne da ih se prisjete učenjem Fatihe.
Organizator druženja sa hfz.Bugarijem je prof. Ibrahim Mehić predsjednik Udruženja „Naše vrijeme“ koji je naglasio da je zahvaljujući generalnom sponzoru Samiru Kurtiću iz Švicarske ulaz bio besplatan,na čemu se i ovom prilikom želio zahavliti.Medijski pokrovitelji večeri bili su NTV Igman,Radio Bir i Centar za kulturu i informisanje Olovo

Amira Milunić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button