Općenito

Podkamensko na 52 km puta Olovo – Zavidovići izgradnja pješačke staze i podizanje potonule željezne konstrukcije mosta

10245354_532219500215896_6037854592431321336_nStanje na aktivnim klizištima prema nalazima geologa federalnog Zavoda za geologiju bila je prva informacija razmatrana na jutrošnjoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona. Fikret Mujkić, geolog federalnog zavoda, nakon obilaska, izvjestio je Štab o klizištima u ugroženim područjima, a posebno u Balačićima i Šahmanima, odnosno Mjestove Ravni i na cijelom području Željeznog polja i obližnjih sela i zaselaka. Nakon što bude sačinjen zvanični izvještaj početkom naredne sedmice, znat će se sa aspekta bezbjednosti u koja mjesta se mogu vratiti stanovnici ugroženih područja kad su u pitanju općine Zenica i Žepče. Osim u ove dvije općine, geološka ispitivanja rade se i na teritoriji svih drugih općina gdje su pokrenuta klizišta.
Uporedo s tim, ubrzano se rade alternativni putevi do sela s kojima još nije ostvarena putna komunikacija te se očekuje da već početkom naredne sedmice bude probijen put do Mjestove Ravni kao i do sela oko Bistričaka.

Kad su u pitanju ostale općine Kantona, jučer su članovi Kantonalnog štaba obišli i Olovo gdje su još uvijek velika oštećenja na regionalnoj cesti Olovo-Zavidovići. Iako se radovi na ovoj cesti već izvode, najveći problem je osposobljavanje mosta u mjestu Podkamensko na rijeci Krivaji. Narednih dana uspostavit će se pješačka staza i podići potonula željezna konstrukcija mosta. Ovim će biti omogućena putna komunikacija što je izuzetno važno s aspekta početka nastave, ali i dolaska radnika na posao u Olovo.

Krizni štab za zdravstveno stanje životinja također je izvjestio o tome šta je jučer urađeno na terenu, a za danas je planirano da se sa Gorskom službom spašavanja i Općinskim štabom civilne zaštite Zenica saniraju leševi uginulih životinja u Orahovičkoj rijeci do kojih se dosad nije moglo doći zbog nepristupačnog terena.

10403497_1507715092784002_6658405769221197661_nKantonalna uprava za inspekcijske poslove obavlja pojačani nadzor u radno vrijeme ali i u dane vikenda, a posebno su angažovane tržišna i inspekcija za cestovni nadzor. Tržišni inspektori kontrolišu porijeklo roba kao i izdavanje računa za robu u prometu. Inspektori za cestovni saobraćaj kontrolišu dokumentaciju kod vozila koja prevoze različite robe, a također i vozila sa humanitarnom robom. Sve uočene nezakonite radnje građani mogu javiti kantonalnoj inspekciji na brojeve telefona: (032) 200-160 i (032) 200 – 161.

Kad su u pitanju kolektivni centri u kojima su smješteni mještani ugroženih područja, iz Direkcije za robne rezerve osim redovnih prehrambenih namirnica jutros je dostavljeno i svježe voće i povrće, a danas će biti nastavljeno premještanje izbjeglih osoba iz Studentskog doma u zeničku Kasarnu i Penzionerski dom.

Inače, na području cijelog Kantona i dalje se intezivno radi na uspostavljanju snabdijevanja vodom i električnom energijom kao i osposobljavanju telekomunikacija te na deratizaciji, dezinfekciji i dezinsekciji u poplavljenim područjima.. Osigurana je helikopterska dostava hrane, lijekova i drugih potrepština od strane Oružanih snaga BiH uz koordinaciju Kantonalnog štaba civilne zaštite Kantona.
PRESS SLUŽBA KANTONALNOG ŠTABA C.Z ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button