AktuelnoOlovoZdravlje

Posjeta delegacije Ministarstva zdravstva ZDK Domu zdravlja Olovo

U okviru plana posjeta domovima zdravlja na području Zeničko- dobojskog kantona članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva na čelu sa ministrom dr.Adnanom Jupićem i dr.Alisom Kozicom šefom Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ,boravili su danas u radnoj posjeti Domu zdravlja Olovo.

Cilj posjete prema riječima ministra dr. Adnana Jupića je sagledavanje procesa vakcinacije koji je u toku.

-Apsolutno sam uvjeren da će broj osoba koje se vakcinišu biti sve veći jer naši građani sa kojima smo i do sada imali dobru saradnju preuzimaju sada odgovornost za svoje zdravlje.Jedini način da uradimo nešto dobro za svoje zdravlje je da se vakcinišemo.Vakcina nije sto posto zaštita jer i vakcinisani možemo se zaraziti ali su prema svim dosadašnji saznanjima štiti od težih oblika obolijevanja. Nažalost posljednji podaci koje imamo iz KB Zenica je da su trenutno u KB nevakcinisani pacijenti koji su trenutno na liječenju,nažalost imamo i dva preminula pacijenta,kaže dr.Jupić.

Vakcinacija na području ZDK koja je u toku odvija se svakodnevno u domovima zdravlja na nekoliko vakcinalnih punktova.Olovo za sada predanjači u tom procesu što govori o dobroj saradnji zdravstvenih radnika i stanovništva.Kako nam je kazao dr.Izudin Kućanović do sada je sa prvom dozom vakcine obuhvaćeno 2 614 lica dok je sa obje doze vakcinisano 1 443 naša sugrađanina.Niko od vakcinisanih nije imao neočekivane reakcije niti veće zdravstvene probleme,ističe dr.Kućanović.

Sve više građana uviđa svoju odgovornost za lično a onda i za zdravlje svoje porodice i kolektiva,kaže dr.Alis Kozica iz instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

-Do sada smo imali represivne mjere,ekonomija nam je bila ugrožena ,radna mjesta dok nisu stigle vakcine odgovornost za rast oboljelih je bila na Kriznim štabovima,domovima zdravlja ,opštinama ,restriktivnim mjerama ,policiji.Sada imamo vakcine i svako od nas preuzima odgovornost za svoje zdravlje. Nema razloga da se protivimo tome kada smo prvo svi mi zdravstveni radnici primili vakcine a onda i svi koji su bili u rizičnim skupinama,kao bi se zaštitili od virusa,kaže dr.Kozica.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button