Općenito

Pomoć za Olovo stigla od BELFOR-a iz Njemačke

Istovar kamiona OlovoU Olovo je nedavno stigla pomoć u vrijednosti od oko 195.000 KM. Njemačka kompanija grupe BELFOR donirala je najveći dio pomoći kao i njihovi brojni snabdijevači.Akciju za pomoć Olovu pokrenuo je Elvir Kolak sin Reufa i Emine Kolak iz Petrovića koji su 1975. godine odselili u Njemačku na privremeni rad.
– Nakon što sam vidio zastrašujuće snimke o poplavama u Bosni pokrenuo sam akciju za pomoć našem Olovu. Pošto se više od 20 godina bavim sa takvim nezgodama širom svijeta, poznato mi je kakve su posljedice i koliko dugo traje popravka i oporavak. Prošle godine u Njemačkoj smo imali čak 500 dodatnih radnika uposlenih na uklanjanju posljedica poplava. Mi smo specijalizovani na sanaciju poslije poplava i požara i izvodili smo obilne radove u 2013, kada je bio poplavljen veliki dio Njemačke. Belfor i naše firme DeHaDe, kao i BC (BrandChemie) su donirale većinu tehničke opreme. Sadržaj pošiljke je više od 140 aparata za isušivanje, ventilatora, 3500L hemikalija za dezinfekciju. U isto vrijeme smo pozvali i naše snabdjevače da sudjeluju u akciji. Moram da kažem da je odaziv bio fantastičan. Sudjelovale su švedska Firma Corroventa , sa donacijom aparata za isušivanje, TroTec aparati za 10417198_10203792151183694_1379093625_nisušivanje i ventilatori, firma Asus sa zaštitnom opremom i gumenim čizmama, firma Eltekron sa električnom i pomoćnom opremom, firma Mohr Umwelttechnik sa donacijom flaširane vode, hrane za bebe, jedna lokalna crkvena organizacija je donirala blizu 200 deka, firma Aav sa zaštitnim odijelima itd. Hemikalije koje smo poslali su dovoljne da se dezinficira više od 5000 qm površine, ukoliko se koristi kako je namijenjeno.Nadam se da će naša donacija pomoći da se ublaže poslijedice poplava,kazao je u izjavi za naš radio Elvir Kolak.
Za ovu više hiljada vrijednu donaciju za saniranje posljedica poplava Olovo može biti zahvalno ovom vrijednom zemljaku koji se ubrzo nakon školovanja u Njemačkoj i fakulteta u SAD zaposlio u industriji koja se bavi sanacijom i klimatizacijom.
-Prvo sam dobio posao u švedskoj kompaniji Munters za koju sam počeo da radim u Njemačkoj i nakon nekoliko godina preuzeo sam posao kao generalni direktor za Australiju, zatim Aziju. Vodio sam posao u Evropi uključujući 8 zemalja/kompanija, ponovo Australiju a zatim i sjevernu Ameriku.U Njemačku smo se vratili 2011 i od tada sam odgovoran za Belfor u Njemačkoj. Belfor se primarno bavi ukljanjanjem industrijskih šteta poslije poplava i požara uključujuci građevinske i industrijske objekte, mašine i ostalu tehničku opremu. U Njemačkoj imamo više od 650 stalnih radnika u 36 lokacije i 4 firme sa različitim fokusima. Globalno smo vodeća kompanija u našoj oblasti,kaže direktor Kolak.
Prema riječima Senahida Ibrahimovića kooridnatora za prijem humanitarne pomoći za općinu Olovo ovo je upravo ono što u ovom trenutku treba poplavljenim područjima na našoj općini.
10489929_550008778436968_7940475601256761060_n-Zahvalni smo Elviru koji je prepoznao naše potrebe.Vjerovatno vođen dugogogodišnjim iskustvom u saniranju posljedica od poplava poslao nam je skoro sve što nam je potrebno što će nam pomoći i dobro doći za sve poplavljene stanove i kuće,kazao nam je Ibrahimović prilikom preuzimanja ove korisne i vrijedne donacije.
Općina Olovo se polako oporavlja od poplava zahvaljujući Elviru Kolaku ali brojnim drugim građanima Olova raseljenim širom svijeta i dobrim ljudima koji su pokazali da ljudska solidarnost nema granica i prepreka.Ovo je i prilika da se u ime svih pogođenih građana u poplavama i klizištima svima zahvalimo za sve što su učinili tokom proteklih dana i na bilo koji način pomogli ljudima kojima je pomoć potrebna.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button