Općenito

29 vlasnika poplavljenih stanova i kuća u Olovu dobili građevinski materijal od Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica

1560556_565361483568364_5082245294390631674_nU Općini Olovo upriličeno je potpisivanje tripartitnih ugovora o korištenju donacije Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica za 29 poplavama ugroženih porodica sa područja općine Olovo.
Po riječima Senahida Ibrahimovića ,općinskog referenta za izbjegla i raseljena lica ,donacija se uglavnom odnosi na neophodan građevinski materijal čijom će ugradnjom ovi korisnici biti korak bliže povratku u svoje, majskim poplavama uništene i oštećene, stanove i kuće.
-Danas smo imali potpisivanje ugovora između općine Olovo, Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica i 29 korisnika koji su obuhvaceni podjelom građevinskog materijala.Radi se uglavnom o brodskim podovima, stolariji i ostalom građevinskom materijalu za unutrašnje opremanje oštećenih stambenih prostora, a po specifikaciji koji je prilikom obilaska stanova utvrdila projektantska kuća po nalogu Federalnog ministarstva – kazao je za naš program Senahid Ibrahimović .
Bila je ovo prilika da, nakon potpisivanja ugovora, sa poplavama najugroženijim stanovnicima razgovaramo o njihovim iskustvima u dosadašnjem saniranju posljedica poplava.
Kadir Karavdić samo jedan od onih čiji je stan u Olovu gotovo potpuno uništen u majskim polavama za naš program govorio je i o komšijskoj solidarnosti bez koje kaže sve ovo ne bi mogao podnijeti.
10553491_565361476901698_7443474176515124251_n-Očekujem za nekih 10-ak dana da bih se mogao vratiti u svoj stan. Ima tu još toga da se uradi…kod mene npr. vrata koja su mi postavljena ni jedna se sada ne mogu otvoriti, kompletno kupatilo još trebam uraditi, ali hvala na ovoj i svakoj drugoj pomoći koja nama najugroženijim pomaže da se što prije vratimo u svoje domove. Hvala Federalnom ministarstvu za izbjeglice, hvala Općini Olovo i svim donatorima,bez njih mi sami ništa ne bi mogli-zaključuje Karavdić.
Naš sagovornik je bila i penzionisana učiteljica Saliha Bolić koja kaže kako se uz starost, svoju i bolest svog muža i dalje bori sa brojnim posljedicama poplava, da ne zna kada će moći ponovo u poplavama uništeni prostor s obzirom na činjenicu da i nakon mašinskog isušivanja trenutna vlažnost prostora i dalje iznosi 22% što s obzirom da se nalazi kraj rijeke Bioštice, znači neophodnost novog sušenja.
Svi sagovornici ipak ističu važnost svakog vida pomoći i zahvalni su Federalnom ministarstvu na ovoj donaciji koja je za mnoge prva nakon 2,5 mjeseca od katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju i na području općine Olovo prouzrokovale ogromne štete.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button