Općenito

U MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Olovo organizovan iftar za učenike i profesore škole

iftar olovo sviiftar olovo opcaU utorak 14. 06. 2016. godine u prostorijama srednje škole u Olovu organizovan je iftar za učenike i profesore koji poste tokom mjeseca ramazana.
Kako nam je kazao prof. Islamske vjeronauke u MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“, pripreme za omladinski iftar su započele prije početka mubareć mjeseca ramazana kada su u toku nastave na časovima Islamske vjeronauke razgovarali kako i na koji način da obogate svoj post i urade nešto dobro za druge.
-Mislili smo da je dovoljno da se učenici naše škole druže kroz iftar koji je bio planiran na travi ispred škole odnosno na mjestu predviđenom za gradnju džamije. Brzo smo se odlučili da iftar bude za srednjoškolce, profesore i omladinu sa područja općine Olovo. Formirali smo timove učenika i preuzeli obaveze te krenuli u realizaciju aktivnosti oko iftara. Koristili smo društvene mreže da obavijestimo većinu džemata MIZ-a Olovo i imame da obavijeste omladinu da će biti veliki iftar 14. 06. 2016. u ili ispred škole a što ovisi o vremenu,kaže Mehić.

opc iftara

pepic iftar skolaNakon niza priprema u prostorijama škole zamirisala je halva pripremljena od strane uposlenika škole, a ugodan miris ispunio je školu i od raznih jela koja su pripremile vrijedne učenice.
-Na iftar je došlo preko 140 mladih ljudi, profesora a posebnu draž svemu je gost hafiz Serdar Oz iz Turske. Počastio nas je svojim prisaustvom glavni imam MIZ-a Olovo Esad ef. Pepić i Muhamed ef. Memić. Nakon proučenog ezana klanjali smo akšam namaz u sportskoj Sali, namaz je predvodio hafiz Serdar koji nas je nakon iftara sa horom „Ružin pupoljak“ počastio sa nekoliko ilahija te se, obratio prisutnim kazavši kako je bio na mnogo iftara i nijedan neće pamtiti kao ovaj. Esad ef. je posalamio sve prisutne, pohvalio omladinu i njihove vrijedne roditelje koji su im pomogli i učestvovali u pripremanju avakvog iftara na kojem nam mogu zavidjeti mnogo veća mjesta od Olova i poručio da radimo i da će Medžlis islamske zajednice Olovo biti tu i pomagati sve ovakve i slične aktivnosti omladine,kaže prof.Mehić.
serdar oz ibrahim ezan

iftar azizPrema riječima prof.Mehića svi koji su učestvovali u organizaciji ove ramazanske večeri dobili su čestitke od glavnog imama MIZ Esada ef.Pepića .
-Druženje je nastavljeno sa hafizom Serdarom do sehura uz ilahije, zikr, sehur i krunisali smo sabah namazom u sali gdje je imamio hafiz. Na kraju posebne zasluge i pohvale su otišle za prvo ime ispred učenika u timu za organizaciju iftara je predsjednicu Vijeća učenika srednje škole Aminu Avdibašić sa svojim pomoćnicima Duraković Sabinom, Sarajlić Avdom, ali i ostale učenike koji su dali svoj doprinos u pripremi,ističe prof.Mehić.
Foto i info;prof. Mehić Ibrahim/Radio Olovo
iftar poru

baza ibro ift

dzevad ifta
hrana ift-01

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button