Općenito

Održana šehidska dova u Solunu kod Olova – Bijeli šehidski nišani naš orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane i slobode

10524738_572908916146954_2264384771885636425_n Na šehidskom mezarju koje se nalazi u haremu džamije u naselju Solun kod Olova, održana je tradicinalna šehidska dova. Pred više od tri hiljade okupljeniih, imami olovskog medžlisa proučili su mevlud i hatma dovu pred duše šehida.
Skupu se obratio glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić, koji je prisutnima iskazao srdačnu dobrodošlicu, te između ostalog rekao.
-Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane i slobode, utješnik u smiraju uma i duše… Danas na našim dovištima njegujemo svoju tradiciju na kojim iskazujemo vjeru u Jednog Boga kojeg molimo za oprost naših grijeha i spas naše vjere i naroda. Molimo Uzvišenog Allaha da nam podari berićet u godini, ljubav u porodici, druženje i pomaganje u društvu, sigurnost u domovini i nadu za bolje sutra.-istakao je ef.Pepić.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Olovo ima 21. tradicionalno dovište. Od Kurban kamena, na kojem je kako legenda kaže sultan Mehmed II Fatih zaklao na Kurban bajram svoj kurban, pa preko šehidskih mezarova iz osmanskog perioda (Jasik, Careva Ćuprija, Martinovići, Memagića Stijena) pa do zadnje dove na području MIZ Olovo, Šehidske 21-08-2014-sol-ol-mu-sa-1dove u Solunu koja je novijeg datuma, a ovo mezarje nastalo je u toku zadnje agresije na BiH gdje je ukopano 140. šehida olovskog ratišta. Cijeneći značaj i doprinos šehida olovskog ratišta, Medžlis IZ Olovo odredio je 20. august šehidsku dovu, kao centralno i završno dovište na svom području.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button