Općenito

Do kraja septembra moguća isplata zaostalih poticaja poljoprivrednicima ZDK

1f7e297d21162397381775605c0f3649_XLNiz tema je otvoreno u razgovoru predstavnika nekoliko udruženja poljoprivrednih proizvođača sa kantonalnim premijerom. Uglavnom se radilo o problemima sa kojima se suočavaju proizvođači voća, povrća, peradi, mesa i drugog na području Zeničko – dobosjkog kantona. Posebno je bila naglašena rasprava o potrebi snaženja uloge i značaja udruženja poljoprivrednih proizvođača. Naime, trebalo bi da upravo te asocijacije budu aktivni učesnici u kreiranju politike u oblasti poljoprivrede posebno sa aspekta davanja podrške ovoj oblasti. To se konkretno odnosi na utvrđivanje kriterija i metoda raspodjele poticaja koji se planiraju u budžetskim sredstvima.

Učesnici u razgovoru, Sedin Biogradlija iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača ZDK, Midhat Haračić iz Opšte zadruge Pronatura, Abdulah Tutmić iz Udruženja poljoprivrednika Bistričak, Mujo Garanović iz Udruženja Doglodi, Šerići, Emir Tutnić iz Udruženja malinara Željezno polje i Nihad Imširović iz Poljoprivredne zadruge Zavidovići su bili jedinstveni oko zahtjeva da se poljoprivrednicima pomogne, ne samo deklarativno nego i djelom. Razlog tome nalaze u činjenici da su šanse za razvoj različitih poljoprivrednih djelatnosti u ZDK ogromne. Dokazuje se to u oblasti peradarstva i malinarstva koji doživljavaju ekpanziju posljednjih godina. Promjena odnosa prema poljoprivredi posebno je važna zbog mogućnosti dodatnog zapošljavanja ljudi.

Predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača su sa premijerom zajednički sagledali i analizirali detalje novog programa poticaja poljoprivredi za 2014. godinu koji će se uskoro naći kao tačka dnevnog reda na sjednici Vlade.
Prema informacijama iz Udruženja poljoprivrednika ZDK tokom razgovora premijer Vlade ZDK Munib Husejnagic obećao je do kraja septembra isplatu glavnine zaostalih poticaja iz 2013.godine a koji u ovom trenutku iznosi cca 561 000,00 KM.
Predloženi program za 2014.godinu od strane Ministarstva poljoprivrede ZDK tokom sastanka korigovan je uz pomoć premijera Vlade ZDK i uz punu saradnju predstavnika Udruženja. Korekcije se prije svega odnose na pitanje poticanja peradarstva,jagodičastog voća,načina realizacije i visine sredstava opredjeljenih za sanaciju šteta,kaže se u informaciji iz Udruženja poljoprivrednika ZDK.
zdk.ba/Udruženje poljoprivrednika ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button