Općenito

Posjetom spomen obilježju i promocijom knjige obilježena 21.godišnjica smrti olovskog komandanta heroja Senahida Bolića Bole

10923612_641551972615981_675150031487691627_nObilježavanje godišnjice pogibije Senahida Bolića Bole komandanta Drugog bataljona 1.Slavne olovske brdske brigade održano je na brdu Konjsko gdje je podignuta spomen ploča legendarnom komandantu i istinskom heroju.Nakon polaganja cvijeća u učenja Fatihe, velikom broju prisutnih među kojima su bili članovi porodice,komšije,prijatelji i saborci,obratio se komandant 1.Slavne olovske brdske brigade Fadil Karičić koji je govorio o komadantu Boli i njegovom herojskom podvizima,
-Teško je riječima iskazati sve briljantne poteze i herojski lik našeg dragog gazije i nikada zaboravljenog rahmetli Senahida Bolića Bole kojeg je ratni vihor i sudbina otrgla od nas. Na svim dužnostima u miru i ratnim uslovima davao je svoj puni doprinos u obuci,borbenoj gotovosti i izvršavanju svih postavljenih zadataka pred jedinice i komande na čijem čelu se nalazio. Iza korpulentnog ,gorštačkog naizgled osornog i grubog izgleda krio se plemenit,hrabar i pouzdan borac,ratnik i komandant izuzetno cijenjen i omiljen među saborcima,kazao je između ostalog komandant Karičić.
Učenici osnovne i srednje škole iz Olova prigodnim recitacijama i radovima su nakratko oživjeli lik i djelo legendarnog komandanta.

Fadil Karičić
Fadil Karičić
Četvrti bataljon 126.Ilijaške brigade dao je veliki doprinos u odbrani Olova i BiH.Komandant ove brigade Enes Durak koji se često sretao sa komandantom Bolom na zajedničkim linijama odbrane za Bolu kaže da je bio veliki čovjek koji je pravio velike poteze i u jednom momentu možda i presudne za BiH.
-Dijelili smo dobro i zlo.Našli smo se naputu neprijatelju sa svojim jednicama na Kruševu gdje je neprijatelj želio spojiti Vozuću i Romaniju da bi napravili dva prstena oko Sarajeva da bi na taj način razdvojili sarajevski,zenički i tuzlanski bazen .Zahvaljujući Boli borcima koji su položili svoj život za slobudu ,mi stojimo tu gdje stojimo.Da nije bilo Senahida i inih Senahida možda se danas ne bi zvali kako se zovemo već drugim imenima.Zato vas molim sa ovog mjesta da ne zaboravite šta se dešavalo ,da ne zaboravite da je bila namjera da nas nestane sa ovih prostora.Namjera neprijatelja je bila da Bosne i Hercegovine i jednog naroda zauvjek nestane ali Bosne i ovog naroda će biti ali samo ako ne budemo zaboravljali i okretali glavu od onih koji su zaslužni što imamo svoju domovinu BiH,kazao je komanadant Duraković.
Komandant Bolo za svoje borce nije bio samo nadređeni već prijatelj koji je znao svakog borca u dušu,bio im je podrška kad je najpotrebnije,kada ih je bolio zub bio je doktor i riješavao ih bola,prijesjećao se Senad Zukić.
Enes Duraković
Enes Durak
-U početku kada smo tek organizovali straže kada smo gledali kako gore susjedna sela Gajine i Palanka on nam je rekao-“Ili ćemo onako da gorimo ili da se borimo“,“ko će za mnom nek ostane u stroju, ko neće nek izađe“ svi smo ostali u stroju i tako smo krenuli u rovove i odbranu Bakića,Olova i BiH.Uvijek nas je bodrio i govorio „ne daj te se, nisu oni jači od nas“.Došao je taj tužni dan kada je smrtno ranjen naš legendarni komandant ,to je bio najgori dan u mom životu.To se više neće roditi,njegova pojava je bila jača od svega kada ga vidiš odmah si jači i bolji.Da nije bilo njega ne bi bilo ni nas.Ne trebamo zaboraviti ni njega ni sve šehide,ranjene sve borce koji su odbranili našu domovinu,kazao je Zukić.
Sin rahmetli Senahida ,Jasmin Bolić je na čelu Udruženja boraca „Senahid Bolić Bolo“ koje je organizator obilježavanja 21.godišnjice pogibije.
-Trudimo se da se podvizi 2.bataljona i 1.Slavne olovske brdske brigade ne zaborave.Pokrenuli smo organizovanje godišnjice i memorijalnog turnira koji se dešava u maju.Želio bih da se zahvalim svima koji su došli u velikom broju, nadam se da će i sljedeće godine biti i još više ljudi kada bi se centralna manifestacija obilježavanja godišnjice trebala održati na trgu ispred Općine Olovo ,koji je nedavnom odlukom Općinskog vijeća Olovo dobio ime mog oca,kaže Jasmin Bolić.
Senahid Bolić Bolo je bio pukovnik Armije RBiH,nosilac najvećeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljljan”i “Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima”.
10404098_641552235949288_3506164369797580331_nU sklopu obilježavanja godišnjice u sali Centra za kulturu i informisanje u Olovu je održana promocija knjige „Stazama bosanskih vitezova“ autora Avde Huseinovića.Promotor knjige bio je prof.dr.Džemal Najetović i sam autor koji je prisutnima približio sadržaj knjige.
Organizaciju 21.godišnjice pored organizatora Udruženja boraca“Senahid Bolić Bolo“ pomogli su Savez brigadnih udruženja 1.Korpusa Armije BiH ,Općina Olovo i načelnik Đemal Memagić,MZ Dolovi podružnica Bakići.
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button