Općenito

U Olovu svečno otvoren Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju

Selma Kazić voditeljica programa socijalne  zaštite u UNICEF-u BiH
Selma Kazić voditeljica programa socijalne zaštite u UNICEF-u BiH
Danas je u Olovu svečano otvoren Dnevni centar za djecu s invaliditetom drugi ovakve vrste u F BiH dok je prvi čije je otvaranje povjereno Centru za socijalni rad.
Općina Olovo je odabrana kao jedna od pogođenih općina poplavom od strane UNICEF-a koji je u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike pokrenuo inicijativu za otvaranje dnevnih centara za djecu sa invaliditetom u FBiH.Dnevni centar je otvoren sredstvima UNICEF-a i Švicarske Vlade, a njegov rad podržavaju Centar za socijalni rad i Općina Olovo te Zeničko-Dobojski kanton i Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH.
Selma Kazić voditeljica programa socijalne zaštite u UNICEF-u BiH,
-Ovo pokazuje koliko sa malim ulaganjima i saradnjom svih institucija može da se postigne ovakav rezultat.Vidjeli smo danas vidno zadovoljne djecu i roditelje jer sve je ovo radi njih.Mi u UNICEF-u smatramo da djeci sa poteškoćama u razvoju treba osigurati podršku i pomoć roditeljima koji se suočavaju sa puno problema u svakodnevnom životu.Zadovoljni smo jer je ovaj dnevni centar uspostavljen kroz sistem,vidjeli smo podršku načelnika koja je nesporna,čuli smo da se već razmatraju rješenja da se djeci osiguraju obroci i prevoz tako da mi zaista vjerujemo da će ovo biti uspješan prijemr dnevnog centra u Federaciji BiH.UNICEF ostaje posvećeni da sarađuje sa ovim centrom i nadamo se da ćemo ovaj primjer Olova podijeliti i sa drugima jer vjerujemo da je ovo zaista dobar primjer,kaže Selma Kazić voditeljica programa socijalne zaštite u UNICEF-u BiH.
Miroslav Jurešić pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu
Miroslav Jurešić pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu
Pored olovskih privrednika i općinskog načelnika Đemala Memagića koji su u začetku pomogli izgradnju ovog centra i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike od samog početka je bilo uključeno u adaptaciju i opremanje .Namjera je da pored doniranja vozila za prijevoz korisnika usluga i dalje podržavaju njegov rad Miroslav Jurešić pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu.
-Namjera nam je podržavati program UNICEF-a jer to je program UNICEF-a izgradnja Dnevnih centara za djecu sa posebnim potrebama.I ubuduće ćemo pratiti rad ovog i svih centara i podržati ideju da se što više tih cenatra otvori u FBiH,kaže Jurišić.
Potreba za ovakvim centrom postoji već odavno pogotovo ako se zna da djeca sa poteškoćama u razvoju su do sada bila jedino briga roditelja kojima su djelimično problemi olakšani članstvom u Udruženju „Osmijeh plus“ koje okuplja djecu i odrasle sa invaliditetom.
Hajrudin Begović predsjednik Udruženja „Osmijeh plus“,
-Najviše nam trebaju usluge fizioterapeuta,logopeda i dječijeg fizijatra ,potreban je i poseban tretman za djecu koju imamo,kaže Begović.
Otvaranjem ovog dnevenog centra postoji nada da će za djecu i roditelje bar djelimično biti ublažene svakodnevne brige kaže direktor Selvedin Karić.
Selvedin Karić direktor Centra za socijalni rad
Selvedin Karić direktor Centra za socijalni rad
-Bit će angažovani stručni ljudi u radu sa djecom,mi smo nabavili svu neophodnu opremu uz pomoć UNICEF-a.Za nekih desetak dana radit ćemo inicijalni sastanak sa roditeljima kako bi dogovorili detalje oko korištenja usluga centra,kaže Karić.
Pored pomenutog u planu je izgradnja dječijeg igrališta pored Centra i nabavaka još jednog vozila.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button