Općenito

Ekopak priređuje predstavu za osnovce “Reciklaža nije gnjavaža”

11252352_699650673472777_4603053497250408261_nU okviru projekta „TVRLE EKOLOG“koju realizuje Ekopak u saradnji sa općinama i školama u FBiH prethodnih mjesec dana u osnovnim školama u Olovu su održane edukativne radionice. Za sve njih Ekopak je pripremio izvođenje predstave”Reciklaža nije gnjavaža”u sali Centra za kulturu i informisanje u Olovu u petak 5.juna u 10.00 sati kada će učesnicima radionica biti uručene i prigodne nagrade Ekopaka.

Riječ je o prvom edukativnom projektu ovakve vrste u BiH, koji ima za cilj podizanje svijesti i odgovornosti kod djece o značaju odvojenog odlaganja ambalažnog otpada i njegove reciklaže.

Stupanjem na snagu Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom Federacije BiH i naša zemlja se opredijelila da uspostavlja sistem odvojenog odlaganja ambalažnog otpada, njegove reciklaže, kako bi na deponijama završavao samo onaj otpad koji se ne može iskoristiti. Da bi se došlo do tog cilja potrebno je istovremeno ići u dva pravca: raditi na promjeni svijesti građana o značaju razdvajanja ambalažnog otpada radi reciklaže, te uspostavi potrebne komunalne infrastrukture koja će omogućiti to odvojeno odlaganje.

Respektirajući činjenicu da navike stvorene u djetinjstvu ostaju za čitav život, cilj projekta „TVRLE EKOLOG“ je u najranijoj dobi djeteta stvoriti naviku da odvojeno odlaganje ambalažnog otpada postane novi način postupanja sa otpadom i nova kultura življenja u našoj zemlji, kako bi se po ovom segmentu približili ostatku Evrope.

11174916_890431987681632_4968929480365049037_n„Kada je prije nekoliko godina FGZ želio približiti djeci kulturno naslijeđe BiH kroz slagalicu na temu srednjovjekovnih tvrđava, osmišljen je lik Tvrleta. Mala šumska životinja, jež Tvrle, simbolizira osobnost bh. identiteta. Simbolika Tvrleta se dalje produbljuje kroz tvrdokornost malih, ali upornih i dobrohotnih ljudi koji nisu ravnodušni na svoje okruženje. Tvrle nastavlja graditi svoj pozitivan imidž baveći se jednom od najvažnijih tema današnjice – ekologijom.
Projekat „TVRLE EKOLOG“ bavi se našom djecom, koja će kroz igru, slike i priče biti podstaknuta na drugačiji pristup ekologiji. Zbog toga su osmišljene aktivnosti primjerene djeci osnovnoškolskog uzrasta: predstava „Reciklaža nije gnjavaža“ i magazin „Super Tvrle spašava prirodu“. Nadamo se da će ove aktivnosti unaprijediti odnos prema potrebi pravilnog razvrstavanja otpada kod djece, ali i njihovih roditelja“, kazao je g. Senad Muslić, voditelj projekta „Tvrle Ekolog“.
„Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema, se nalazi na početku kompleksnog i dugotrajnog procesa – uspostave sistema upravljanja ambalažnim otpadom po uzoru na najefikasnije sisteme u Evropi. Međutim, ni u zemljama Evrope se ovi procesi nisu dešavali preko noći, ali je bitno da smo uspostavili čvrste temelje i da pravimo prve korake u tom pravcu. Zbog toga, zajedno sa Forumom građana Zenica i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma implementiramo ovaj orginalni projekat, gdje djeca kroz zabavu i interaktivnu pozorišnu predstavu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na njima prihvatljiv način dobijaju važne poruke o potrebi razdvajanja otpada, reciklaži i očuvanju prirodnih resursa. Cilj nam je da s predstavom obuhvatimo cijelu Federaciju“, izjavila je gđa. Amela Hrbat, direktorica Ekopak-a.
Redatelj predstave je g. Miroljub Mijatović, dok je autor teksta gđa. Zijada Kurtadža-Vučak. Autorica magazina „Super Tvrle spašava prirodu“ je gđa. Lamija Begagić.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button